ARHIVA VESTI
     
 
Rezultati Ankete o korupciji koju je sproveo Industrijski sindikat Srbije (ISS) rezultirali obeshrabrujućim rezultatima. Korupcija deo srpskog društva.

KORUPCIJA MEĐU NAMA




27.12.2011.
Trista dva anketna listića koja su popunili građani Beograda, Subotice i Zrenjanina u okviru akcije ISS obeležavanja 9. decembra Svetskog dana borbe protiv korupcije posle obrade ukazuju da je korupcija sveprisutna i duboko ukorenjena u srpskom društvu. Anketu je popunilo 56% muškaraca i 44% žena sa prosečnim srednjim stručnim obrazovanjem od kojih je 34% sindikalno organizovano.
Anketirani građani smatraju da su opštinska administracija, sudstvo i policija najkorumpiranije institucije a visoko su se pozicioinirali i republička vlada i zdravstvo. Sagledavajući profesije, najkorumpiraniji su lekari, opštinari, sudije i lokalni politički lideri.
Tri činioca koji izazivaju korupciju su: moralna kriza, neefikasno sudstvo i želja onih koji su na vlasti da se brzo obogate. Ohrabruje da građani misle da korupcija može biti smanjena ali je neophodna politička volja. O ličnom prihavtanju korupcije odgovori su polovični, od neodobravanja pa do prihvatanja a korupcija je prihvatljiva ako može da reši aktuelni problem. Za rešavanje problema – korupciju, novac bi dalo 44% anketiranih, 33% ne bi dalo novac a 20% ne zna šta bi uradilo. Korupciju bi prijavilo 34%, 42% ne zna šta bi uradilo u datoj situaciji, 13% bi razmislilo šta da radi a samo 11% bi prijavilo korupciju nadležnom organu. Dobijeni rezultati ukazuju da korupcija ostaje jedan od glavnih problema srpskog društva a njena sveprisutnost zahteva opšte društveno angažovanje.
Ovom anketom i obeležavanjem 9.decembra Industrijski sindikat Srbije daje svoj doprinos borbi protiv korupcije verujući da to zlo može biti svedeno na „prihvatljiv nivo“.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"