ARHIVA VESTI
     
 
Metalci sa prostora jugoistočne Evrope okupljeni na Konferenciji u Skoplju. Konferencija podržana od Fridrih Ebert fondacije i Projekta za jugoistočnu Evropu ICEM/EMCEF, IMF/EMF i IUF/EFFAT.

RAZMENJENA ISKUSTVA ZA NAPREDAK SINDIKATA




15.12.2011. Konferencija predstavnika sindikata metalaca iz Jugoistočne Evrope koja je organizovana u okviru Projekta ICEM/EMCEF, IMF/EMF, IUF/EFFAT i koji je podržala Fridrih Ebert fondacija okupila je metalce iz Makedonije, Hrvatske, Kosova i Srbije.

U dvodnevnom radu razmenjena su iskustva iz oblasti stanja i perspektiva nacionalnih metalskih sindikata, socijalnog dijaloga kao i posledica po radništvo koje su nastale u sklopu svetske ekonomske krize. Pored Mate Lalića, koordinatora Projekta i nacionalnog predstavnika metalaca, izlaganja na konferenciji su imali predstavnici Ministarstva ekonomije i Ministarstva rada Republike Makedonije. Na osnovu izlaganja učesnika zaključeno je da je pozicija radnika u jugoistočnoj Evropi izuzetno loša i da sindikati imaju odgovornost da se konkretnim aktivnostima stanje popravi. Bolja saradnja nacionalnih sindikata je uslov za značajniji uticaj sindikata na ekonomska, socijalna i politička događanja koja oblikuju život i budućnost ne samo zaposlenih u industriji već i svih građana.


   


Kolega Lalić je ukazao na nesposobnost pojedinih nacionalnih sindikalnih centrala da u novonastalim društvenim okolnostima uspešno rade i deluju. Budućnost sindikata je u granskom organizovanju sa minimumom povezanosti sa sindikalnim centralama.

Iznešena nacionalna iskustva mogu biti od koristi drugim sindikatima koji će se sa takvim situacijama susresti u budućnosti.

Na konferenciji je istaknuta i neophodnost jačanja bilateralne saradnje među sindikatima jugoistočne Evrope. U završnom delu konferencije dogovorene su zajedničke aktinosti u sklopu Projekta za 2012. godinu.


   


Tročlanu delegagiju ISS na konferenciji činili su predsednik ISS Dragan Matić, potpredsednica Gordana Aleksić i Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca U.S.Steel.

Učesnici konferencije imali su zadovoljstvo da prisustvuju obeležavanju 15 godina rada kancelarije Fridrih Ebert u Makedoniji.


   


 


 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"