ARHIVA VESTI
     
 
Bugarski Interlemind nastavlja sa šikaniranjem radnika. Rukovodstvo Industrijskog sindikata Srbije (ISS) obišlo štrajkače.

ŠTRAJKOM DO PRAVDE




16.12.2011. Obest bugarskog Interleminda navela je radnike da kroz Štajk zaštite svoja radna mesta i zakonodavstvo Srbije. I pored upozorenja Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) koja je poslala dopis u Interlemind u kome se ukazuje da je poslodavac napravio niz propusta u Predlogu programa viška zaposlenih, došlo je do otpuštanja blizu 40 radnika.



NSZ ukazuje da Interlemind nije dovoljno sarađivao sa Filijalom NSZ u Leskovcu što je uslovilo određene nejasnoće u samom Predlogu programa. Takođe, predstavnici reprezentativnih sindikata nisu na najbolji način informisani o razlozima Predloga viška zaposlenih i pravima na osnovu Zakona o radu, Zakona zapošljavanju i Uputstva u postupanju o rešavanju viška zaposlenih u skladu sa procedurom u radu NSZ.

NSZ predlaže zakazivanje skupa radnika na kojem bi se izložila celokupna problematika rešavanja tehnoloških viškova.

Treba upoznati zaposlene sa svim mogućnostima i merama Aktivne politike zapošljavanja NSZ (obuke prekvalifikacije i dokvalifikacije, samozapošljavanja, zapošljavanje kod drugog poslodavca), mogućnostima premeštaja zaposlenih na druge odgovarajuće poslove kod istog poslodavca sa punim radnim vremenom, ili sa nepunim radnim vremenom, ali ne kraćim od polovine punog radnog vremena. Takođe, upoznati zaposlene o pravu na korišćenje novčane naknade za slučaj nezaposlenosti.

Dati mogućnost ličnog izjašnjavanja kroz Upitnik za zaposlene u postupku utvrđivanja viška zaposlenih.

Prilikom izrade Programa ispoštovati sve kriterijume, a posebno uvažiti socijalni momenat (bračni drugovi, samohrani roditelji).

Po mogućstvu sagledati lica koja imaju više od 30 godina staža (žene), ili više od 35 (muškarci).

Po mogućstvu omogućiti dobrovoljno izjašnjavanje licima za korišćenje novčane naknade za slučaj nezaposlenosti u izuzetnim slučajevima do 24 meseca (do ispunjenja jednog od uslova za penziju, po godinama života ili godinama starosti), a to je 33 godine i 4 meseca ili 58 godina života za žene i 38 godina ili 63 godine života za muškarce. Takođe, treba pribaviti mišljenja reprezentativnih sindikata.

Sve ove informacije su štrajkači prezentovali predstavnicima ISS Draganu Matiću, Gordani Aleksić i kolegi Mileti Gujaničiću iz NSM U.S.S. koji su obišli štrajkače. Štrajk su organizovali i u njemu zajedno učestvuju članovi SSMS i ISS. Dogovoreno je da se zbog nezakonitih otkaza pozove Inspekcija rada i pokrenu sudski postupci.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"