ARHIVA VESTI
     
 
"CIMOSOV" FIJASKO U LIVNICI KIKINDA: DIREKTOR ZABRANIO MIRNU DEMOKRATSKU SINDIKALNU AKCIJU "ZA BEZBEDAN ŽIVOT U FABRICI"

DELOVI ZA "RENO" POPRSKANI RADNIČKOM KRVLJU




Kikinda, 8.02.2007.
Pokušaj direktora Mirka Latinovića, da spreči mirnu demokratsku sindikalnu akciju sindikata "Nezavisnost" u Livnici "CIMOS" Kikinda završio se - neuspehom ! Više od 1800 zaposlenih je uzelo učešće u akciji "Za bezbedan život u fabrici", a njih stotinak je već vratilo popunjen upitnik, koji je tom prilikom popunjen. Akcija je iznenadila ne samo rukovodstvo Livnice "CIMOS", već i veliki broj zaposolenih. - "Bravo, to je prava stvar, nastavite, što ljudi ćutimo", samo su neke od reči, koje smo čuli od radnika. Mnogi radnici su nam govorili o strahu, šikaniranju, malim platama, neimanju osnovnih sredstava zaštite... tako da je sigurno da iza ove akcije ne stoje "manipulacije", kako to formuliše direktor Latinović.

Akcija "Za bezbedan život u fabrici" morala je da se vodi na ulazima u Livnicu "CIMOS" Kikinda, jer je u ranim jutarnjim satima direktor Latinović zabranio da se mirna, sindikalna, demokratska akcija vodi u krugu preduzeća, ne remeteći redovne aktivnosti zaposlenih.

U dopisu – zabrani, direktor Latinović kaže: - "Takvo prikupljanje potpisa zaposlenih, odnosno na takav način izmanipulisanih pitanja, kao "odgovorno lice" u Livnici Kikinda ne mogu da prihvatim. Po svojoj suštini ovi proglasi su politički, uopšteni i ne prikazuju realno stanje u fabrici. Naravno da i poslovodstvo brine o zdravim uslovima rada. Njemu je u najvećem interesu, da su svi radnici zdravi i bezbedni, da rade bez povreda. Svakodnevno brinemo o tome, čak i više nego što nam propisi diktiraju. Ne mogu dopustiti manipulisanje zaposlenih demagoškim aktivnostima, koji ne vode postizanju novog kvaliteta u međusobnim odnosima, nego sasvim drugim ciljevima o kojima ne želim da špekulišem."

Nerazumnoj i ishitrenoj zabrani, mirne demokratske sindikalne akcije "Za bezbedan život u fabrici", prethodio je dopis predsednika GSM "Nezavisnost", Dragana Matića od 29.01.2007.godine, koji je dostavljen direktoru Latinoviću i u kome stoji:

-"Interesovanje Granskog sindikata metalaca "Nezavisnost" za bezbednosno i zdravstveno stanje radnika u Livnici "Cimos" Kikinda, nije po našem mišljenju naišlo i na podršku od strane poslovodnog rukovodstva. Svedoci smo da je povređivanje radnika u 2007. godini učestalije, a da su povrede sve teže i teže, neke nažalost i sa SMRTNIM ISHODOM !!!

Sindikat "Nezavisnost" Livnica "Cimos" Kikinda, smatra da su bezbednost i zdravlje na radu prioritetna sa gledišta zaposlenih. Te stoga pokrećemo mirnu i demokratsku akciju pod nazivom "Za bezbedan život u fabrici". Ovu akciju podržanu od strane GSM "Nezavisnost" i regionalnog povereništva UGS "Nezavisnost" Kikinda, sprovodiće članovi Sindikata "Nezavisnost" iz Livnice "Cimos" Kikinda i trajaće dva dana u sve tri smene. Nadamo se da ova radnička i sindikalna akcija neće biti sprečavana i zabranjivana od strane rukovodstva, a o samom izjašnjavanju zaposlenih rukovodstvo Livnice "Cimos" će biti prvo obavešteno. O početku akcije "Za bezbedan život u fabrici" blagovremeno ćemo Vas izvestiti kao i o načinu i tehnikama koje ćemo u toj akciji koristiti.", kaze se izmedju ostalog u dopisu GSM "Nezavisnost"

Kao odgovor na "brigu" za zaposlene, "čak više nego što nam propisi diktiraju", kako izjavljuje Latinovic, dobili smo od Sektora inspekcije rada za Severnobački okrug iz Kikinde, a na zahtev sindikata GSM "Nezavisnost" izveštaj iz nadzora koji su obavljeni u periodu od 01.01 do 31.12.2006.godine. U izveštaju stoji: "Nadzorom koji je obavljen 13.06.2006. u "Kikinda auto d.o.o.", konstatovano da u delu fabrike, Farbara:
-Niste obezbedili periodične preglede za zaposlene. Nadzorom od 09.08.2006.godine u AD Livnica Kikinda, pogon Nodularni liv, konstatovano je neobezbeđivanje mera bezbednosti i zdravlja na radnom mestu.
-Neobezbeđivanje preventivnih mera, radi zaštite života i zdravlja zaposlenih.
-Neobezbeđivanje ispravnosti sredstava za rad.
-Lice za bezbednost i zdravlje na radu nije zabranilo rad sa sredstvima za rad, gde postoji neposredna opasnost za život i zdravlje zaposlenih.", kaze se u ovom izvestaju.

Direktore, neko laže, ili Vi, ili Načelnik odeljenja Inspekcije rada odeljenja za Severnobački okrug Ministarstva rad, zapošljavanja i socijalne politike. Takođe niste ispoštovali novine iz Zakona o bezbednosti i zdravlja na raadu, koji Vas obavezuje da imate:
-Kolektivni ugovora za bezbednost i zdravlje na radu,
-Odbor za bezbednost i zdravlje na radu,
-Akt o procni rizika na radnom mestu,
-Nemate lica koja su položila stručni ispit i dobila licencu.

DA LI NA OVAKAV NAČIN BRINETE O VAŠIM RADNICIMA I NJIHOVOJ BEZBEDNOSTI ???

GSM "Nezavisnost" nije očekivao da pokažete prihvatanje sindikalne akcije "Za bezbedan život u fabrici", jer vama nije cilj da ispoštujete zakonom predviđene, kako vi kažete, "diktate".

ŠTA ĆE SLEDEĆE BITI: MOŽDA BATINJANJE SINDIKALACA I RADNIKA ???

Biće jako interesantno, na koji način mislite da pojasnite vaše neprimereno ponašanje Evropskoj i Svetskoj federaciji metalaca (EMF i IMF), rukovodstvu "CIMOS" Slovenija, grupaciji "RENO" i ostalim Vašim kooperantima,kojim isporučujete delove, a koji su potpisnici okvirnog sporazuma sa EMF.

KAKO ĆETE OBJASNITI ONIMA KOJI VOZE "RENO" VOZILA, DA SE U NJIHOVE AUTOMOBILE UGRADJUJU DELOVI, POPRSKANI - RADNIČKOM KRVLJU ???

Moguće posledice po poslovanje "Livnice CIMOS Kikinda" su nemerljive, ukoliko se ne opametite i povučete zabranu akcije "Za bezbedan život u fabrici" i počnete da poštujete život i zdravlje radnika, kao i zakone koji tu oblast regulišu.

RUKOVODSTVO "LIVNICE CIMOS KIKINDA", MORA DA ZNA DA GSM "NEZAVISNOST", STRAH I SINDIKALNU ŠIKANU, KAO KATEGORIJU OGRANIČENJA U SVOM RADU - NE POZNAJE !

Rezultati ankete, kao izraz slobodne volje radnika, će biti prezentovani čitavoj domaćoj i stranoj javnosti, kao i rukovodstvu Livnice "CIMOS" Kikinda u toku sledeće nedelje. Prava istina, ISTINA RADNIKA, a ne DIREKTORA Latinovića, o Livnici "Cimos" Kikinda će uskoro izaći na videlo.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"