ARHIVA VESTI
     
 
Rukovodstvo Industrijskog sindikata Srbije(ISS) i Ujedinjenih sindikata Srbije(USS) učesnici seminara o austrijskim iskustvima u borbi protiv mobinga i diskrininacije na radnom mestu. Zakonski modeli Austrije i Srbije slični ali se praksa razlikuje.

POTREBAN NOVI POGLED NA SVET




07.12.2011. Ustavna odredba „Sva ljudska bića su jednaka u dostojanstvu i pravima!“ nije dovoljna. To je potrebno dokazivati i svakodnevno potvrđivati u praksi, poručili su u Beogradu učesnici seminara o Mobingu i diskriminaciji na radnom mestu kroz primere prakse u Austriji. Dr Anita Pleyer, službenica Savezne kancelarske komore i načelnica za opšte radno pravo je govorila o pravnoj regulativi u zaštiti od mobinga i diskriminacije u javnim službama u Austriji. Više od dve decenije bavljenja ovom temom i promene zakonske regulative dovela su do kvalitetnijih rešenja i iskustva svih neophodnih institucija i službi u borbi protiv mobinga i diskriminacije. Posebno su preventivne mere dovele do smanjenja slučajeva diskriminacije i do podizanja svesti rukovodioca i svih zaposlenih o jednakosti na radnom mestu po osnovu pola, etničkoj pripadnosti, religiji, seksualnoj orijentaciji i političkom opredeljenju.



Pored ovih oblika diskriminacije značajno mesto zauzima i diskriminacija invalida, posebno žena invalida, o čemu je govorio Herbert Pichler, portparol osoba sa invaliditetom, zadužen za pitanja mobinga i nasilja na radnom mestu u slučaju invalida i bolesti u Austrijskom savezu sindikata. On je istakao da postoje razlike u zemljama EU u vezi sa diskriminacijom invalida što je nedopustivo. U Austrijskom zakonodavstvu mirenje kod mobinga na radnom mestu daje vrlo značajne rezultate pa većina slučajeva ne završi na sudu. Suzan Šmolcer, savetnica u Austrijskom savezu sindikata i ekspertkinja za pitanja seksualne diskriminacije i nasilja nad ženama je govorila o oblicima mobinga, kako on utiče na zdravlje zaposlenih i koliko košta poslodavca i društvo. Interesantno je da austrijsko zakonodavstvo ne poznaje diskriminaciju po sindikalnoj pripadnosti što je u Srbiji veoma prisutno a najteže dokazivo a na šta su ISS i USS ukazivali u prvim fazama njihovog nastanka.



Dugogodišnje bavljenje temom diskriminacije i mobinga na radnom mestu u Austriji, kvalitetno zakonodavstvo i praktična primena na duži rok utiče i na promene svesti kod zaposlenih o potrebi suštinske jednakosti i međusobnog poštovanja. Opšti zaključak na seminaru je da mobing i diskriminacija izlaze iz okvira radnog mesta i preduzeća i da je potrebna kvalitetnija briga celog društva počev od porodice preko obrazovnog sistema i svih ostalih institucija koje treba da deluju preventivno i edukativno. Od velikog značaja je i sprovođenje zakona i poštovanje svih institucionalnih pravila koja se bave ovom temom. Seminar je organizovalo Savezno ministarstvo za rad, socijalna pitanja i zaštitu potrošača Republike Austrije u saradnji sa Austrijskom ambasadom u Beogradu i Stručnom službom poverenika za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"