ARHIVA VESTI
     
 
CENTAR ZA OBRAZOVANJE, ISTRAŽIVANJE I PRIVATIZACIJU UGS "NEZAVISNOST"

ŠTA DALJE SA PRIVATIZACIJOM ?




Beograd, 8.02.2007.
Centar za obrazovanje, istarživanje i privatizaciju UGS "Nezavisnost" izneo je svoje mišljenje i stav vezan za 07. mart 2007.godine, kao dan "D" za hiljade pravnih subjekata koji nisu završili, a neki ni otpočeli proces privatizacije.

Nalazimo se pri kraju roka završetka privatizacije društvenih preduzeća, kako je Zakonom i kasnijim izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji predviđeno, a dosta društvenih preduzeća nije privatizovano, odnosno postupak privatizacije nije okončan.

Prilikom razmatranja mogućnosti, koje će nosioci procesa privatizacije primeniti, kako bi se proces privatizacije legalno okončao, iako se za sada ne izjašnjavaju, podsećamo da se pri utvrđivanja ovog roka u Zakonu o privatizaciji koristi pojam "sprovođenje postupka", što podrazumeva i njegovo okončanje, kao završnu fazu postupka. Ako bi se na ovakav način shvatilo sprovođenje postupka, onda se sa sigurnošću može reći da svi postupci privatizacije društvenih preduzeća neće biti okončani do predviđenog roka.

Međutim, za očekivati je, da će nosioci sprovođenja privatizacije sebi dati za pravo da protumače da pokretanje procesa privatizacije znači i njegovo sprovođenje i da će tako opravdati prekoračenje ovog roka, isto kao što se očekuje da ih zakonodavci u tome neće ometati. Iako smatramo da je naše tumačenje "sprovođenja postupka" jedino ispravno, ne bi ga trebalo još više iskomplikovati u ovoj, završnoj fazi privatizacije. Međutim, u svakom slučaju, treba očekivati da će državni organi preduzeti i druge radnje, kako bi se ovo pitanje pravno uredilo i tako izbegle nedoumice i druga različita nerazumevanja.

Pošto se, pored ove nejasnoće, čuju i mišljenja, da će sva društvena preduzeća, koja se ne budu privatizovala do ovog roka, biti privatizovana u stečajnom postupku, dajemo precizno tumačenje šta je moguće očekivati.

Nijedno društveno preduzeće koje posluje i u stanju je da plaća svoje dugove, ne može otići u stečaj iz razloga neispunjenosti ovog uslova - probijanja roka o privatizaciji.

Istovremeno, stečaj kao put do privatizacije, moguć je samo u društvenim preduzećima koja su nesposobna da plaćaju svoje dugove. Nesposobnost stečajnog dužnika utvrđena je u Zakonu o stečajnom postupku, na sledeći način:

1.Nemogućnost ispunjenja svojih obaveza u roku od 45 dana od dana dospelosti obaveza;
2.Potpuna obustava plaćanja svojih obaveza u periodu od 30 dana;
3.Učinjena verovatnoća da svoje postojeće obaveze neće moći ispuniti po dospeću istih / preteća nesposobnost za plaćanje/.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"