Fondacija Friedrich Ebert organizator srpsko nemačkog sindikalnog susreta mladih. Mladi DGB, IGM, Ver.Di, Uni Europa, Saveza samostalnog sindikata Srbije i Industrijskog sindikata Srbije učesnici seminara.

BUDUĆNOST MLADIH U SINDIKATU

Želeći da prenese iskustva i znanja iz drugih zemalja i skrene pažnju na važnost sindiklanog organizaovanja mladih članova sindikata Fondacija Friedrich Ebert je okupila predstavnike mladih iz DGB, IGM, Ver.Di, UNI i SSSS i ISS na jednodnevnom seminaru „Budućnost mladih u sindikatu“.

Trenutnu realnost sindikalne scene Srbije karakteriše, između ostalog, relativno mali broj organizovanih sekcija mladih. Sindikalne centrale su u skorijoj prošlosti prepoznale važnost organizovanja mladih radi njihovog intenzivnijeg sindikalnog angažovanja i značaja tog aktivizma za ukupni razvoj sindikalnog pokreta. U ovom momentu njihov uticaj i inicijative nisu potpuno prepoznate i institucionalizovane u okviru organizacija, a samim time i u svetu rada.

U okviru približavanja Srbije Evropskoj uniji, iz sindikalnog ugla je posebno značajan neposredan uvid u iskustva i rad sekcija mladih sindikata iz modernih industrijskih država. Pri tom, ni Nemačka ne važi više za zemlju sindikalnog raja. Kao i u Srbiji, prisutni su problemi masovne nezaposlenosti, nestajanje tradicionalnih industrijskih grana, politička marginalizacija levo-orijentisanih političkih ideja, nepoverenje mladih u velike organizacije.

Mladi SSSS i ISS su izvršili prezentacije svojih omladinskih sekcija dok su mladi iz Nemačke imali izlaganje na više tema.

Arne Brix – Potpredsednik upravnog odbora (UNI Europe youth) i Franziska Scheier  - Medjunarodno odeljenje Ver.di govorili su o Organizacionoj strukturi Ver.di sindikata, odnos sa političkim partijama, vanparlamentarnim odnosima, radu na medjunarodnom nivou a njihova koleginica Verena Zeche - odeljenje za informisanje i obrazovanje   Omladina Ver.di o Politici usavršavanja i obrazovanja.

Mladi srpski sindiklaci su imali priliku da čuju o sindikalnom radu na univerzitetima i saradnji sa studenstskim unijama od Lene Melcher iz DGB. O kontinuiranoj popularizaciji sindiklanog članstva među mladima i sindikalnoj politici u ekonomskoj krizi referisao je Sven Hassler iz IGM.

Ovaj potreban i dobro organizovan srpsko nemački susret mladih doprinosi boljem razumevanju događanja u nemačkom i srpskom društvu naglašavajući nezahvalnu poziciju mladih a koja može biti promenjena jasnom i aktivnom sindiklanom politikom.