ARHIVA VESTI
     
 
Što se ne završi kroz stečajeve završiće se kroz likvidaciju preduzeća. Industrijski sindikat Srbije predlaže oduzimanje imovine nesavesnim poslodavcima kroz krivično gonjenje proširiti i na lica koja preduzeća odvode u likvidaciju.


STEČAJEVI I LIKVIDACIJE BUDUĆNOST SRPSKE PRIVREDE




16.11.2011.
Već nekoliko dana mediji posvećuju značajnu pažnju najavama predstavnika države i sudske vlasti da će se protiv lica koja su nesavesno upravljala privrednim subjektima i uzrokovala pokretanje procesa stečajeva primenjivati nova zakonska regulativa njihovog krvičnog gonjenja i oduzimanja imovine. Ukoliko ovo bude ispoštovano desetine hiljada poslodavaca će popuniti zatvorske kapacitete a njihova imovina postati deo društvenog bogatstva. Stečajevi su identifikovani kao glavni uzročnici sunovrata srpske ekonomije ali nešto svežijeg datuma imamo pojavu likvidacija preduzeća i to ne po sili zakona već po želji većinskog vlasnika. Ovo je nova varijanta koja je usmerena pre svega u obespravljenje zaposlenih jer kroz proces likvidacije poslodavac izdvaja značajno manja sredstva za namirenje radničkih potraživanja nego što se to dešava u slučaju stečajeva.
Sudska praksa je već prepoznala likvidacije kao pokušaj izbegavanja obaveza što potvrđuje slučaj stečaja u Montovar Lola d.o.o. Beograd koje je otpustilo 134 radnika, članova Industrijskog sindikata Srbije i kojima je isplaćena minimalna otpremnina a poslodavac je shodno zaključku suda na ovaj način obezbedio sebi imovinsku korist od blizu milion evra. Sud takođe navodi da je tuženi postupak likvidacije pokrenuo svojevoljno ne radi prestanka rada već radi poslovne konsolidacije. Na osnovu ovog sud je doneo rešenje da su otkazi nezakoniti i da je radnciima bilo neophodno obezbediti prava po osnovu rada u situaciji prestanka radnog osnova po odluci poslodavca. Poslodavac je bio u obavezi da zaposlenima isplati otpremnine na osnovu Programa rešavanja viška zaposlenih uzrokovane tehnološkim, ekonomskim ili organizacionim promenama ašto poslodavac nije uradio.
Po stavu suda prestanak rada poslodavca u skladu sa zakonom u smislu člana 176. tačka 5. Zakona o radu predstavlja otvaranje postupka stečaja, zabrana obavljanja delatnosti po odluci državnih organa koja bi onemogućila tuženog da posluje u skladu sa zakonom, ali u svakom slučaju prestanak rada poslodavca ne podrazumeva volju poslodavca za sprovođenjem postupka likvidacije bez utvrđenja postojanja viška zaposlenih i rešavanja radno-pravnog statusa, odnosno prava po osnovu rada svih zaposlenih. Na osnovu svega navedenog sud je doneo odluku da se 134 radnika vrate na posao i ponovo uključe u proces rada.
Ovaj slučaj samo potvrđuje da pojedini poslodavci mnogo više vremena provode tražeći rupe u zakono nego što se bave upravljanjem i poslovanjem preduzeća a Industrijski sindikat Srbije je na vreme detektovao ovu prljavu rabotu i zaštitio interese članova.
Industrijski sindikat Srbije će uputiti predlog zakonodavcu da krivično gonjenje i oduzimanje imovine proširi i na lica koji svojim upravljanjem i poslovanjem izazovu likvidaciju.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"