ARHIVA VESTI
     
 
U LIVNICI "CIMOS" KIKINDA

AKCIJA ZA BEZBEDAN I BOLJI ŽIVOT U FABRICI




Kikinda, 7.02.2007.
Granski sindikat metalaca "Nezavisnost" i sindikat "Nezavisnost" ad Livnica "CIMOS" Kikinda, prezentovali su novinarima i medijima u Kikindi, sindikalnu, mirnu i demokratsku akciju "Za bezbedan život u fabrici".Javnost je imala priliku da čuje 10 zahteva sindikata "Nezavisnost", poslovodstvu CIMOS-a iz Kikinde, koji su nastali posle učestalih i teških povređivanja zaposlenih u Livnici.

Sindikat "Nezavisnost" Livnica Kikinda "Cimos" pokrenuo je akciju "Za bezbedan i bolji život u fabrici", u nameri da dokaže poslovodstvu, kakvo je mišljenje radnika Livnica "Cimos" Kikinda o oblasti zaštite i zdravlja zaposlenih.Pogibija i stradanje radnika Livnice "Cimos", nije bilo dovoljno upozoravajuće da rukovodstvo Livnice i rukovodstvo Samostalnog sindikata podrže aktivnosti sindikata "Nezavisnost", kako bi radnici bezbedno boravili i radili u fabrici.Ova mirna i demokratska sindikalana akcija je izraz nemirenja Sindikata Nezavisnost Livnica "Cimos" sa postojećim stanjem prepunih pretnji, omalovažavanja, nepoštovanja zakona, pritisaka, stradanjima...

Granski sindikat metalaca “Nezavisnost“ i Sindikata Nezavisnost Livnica "CIMOS" Kikinda, više meseci vode akciju za poboljšanje radnih, životnih i bezbedonosnih uslova u Livnici "CIMOS", a da rukovodstvo preduzeća i Samostalni sindikat Livnice "CIMOS" nisu preduzeli nijednu konkretnu akciju kako bi se sprečilo osakaćivanje i smrtno stradanje zaposlenih u Livnici CIMOS Kikinda.

Granski sindikat metalaca “Nezavisnost“ i Sindikata Nezavisnost Livnica "CIMOS" Kikinda od zaposlenih traže podršku za deset zahteva poslovodstvu “Livnice CIMOS Kikinda“ kao i podršku za štrajk, ukoliko se za to ukaže potreba.

ZAHTEVI

1.Nijednom radniku se ne sme ugroziti bezbednost i zdravlje! Svako ima pravo da se kući vrati živ i zdrav!
2.Niko ne može da dobije otkaz dok se ne dokaže krivica! Ne može radnik unapred ili bez dovoljno čvrstih dokaza da bude izbačen iz fabrike – kao običan "kriminalac"!
3.Niko ne može biti raspoređen na niže radno mesto, bez pribavljanja mišljenja sindikata i ako to nije u skladu sa zakonom!
4.Niko ne može da bude nateran da radi na neispravnim mašinama i uređajima i u nebezbednim uslovima! Odbijanje posla u ovakvim situacijama ne predstavlja disciplinski prekršaj!
5.Poslodavac se obavezuje da će njegovo menadžment biti u obavezi pod pretnjom otkaza, da poštuje radnička i ljudska prava i slobodu sindikalnog organizovanja, ličnost i dostojanstvo zaposlenih!
6.Niko ne može da bude nateran da radi prekovremeno, bez njegove saglasnosti i suprotno sa zakonskim propisima, izuzev u slučaju više sile (havarije, elemetarne nepogode i zakonom predviđenog vremena).
7.Za povrede i havarije, slabe rezultate proizvodnje obavezno ispitati odgovornost rukovodioca, što je rukovodilac na većem nivou, istarga treba razumljivo da bude obimnija, detaljnija, a odgovornost primerena!
8.Da kontrolu kvaliteta, ispravnost vazduha, vode, zemljišta u kompaniji i okolini obavljaju nezavisne državne institucije!
9.Da se na ulazima preduzeća obavezno postave merači štetnih materija tzv. "Ekološki semafori", kao i filteri za eliminaciju štetnih materija.
10.Da se svim radnicima povređenim na radu u preduzeću isplati pravedna nadoknada, a porodice stradalih radnika dobiju obeštećenja u skladu sa zakonom. Brigu o deci stradalih radnika, njihovo školovanje mora preuzeti "Cimos" Livnica Kikinda.
* * *
Akcija "Za bezbedan život u fabrici", će trajati dva dana, a nakon sakupljanja upitnika i njihove obrade, radnicima, poslovodstvu i javnosti će biti saopšteni rezulatati. Obraćajući se radnicima Livnice putem letka, GSM "Nezavisnost" i sindikat "Nezavisnost" ad Livnica CIMOS Kikinda, naveli su i deo pesme posvećene bezbednosti, čiji je autor američki radnik Džeri Stemper:

PESMA: DOLAZIMO NA POSAO SAMO DA BISMO RADILI – NE DA UMREMO

Želeo bih da završim sa svim prstima na rukama. Ne želim da mi mozak otupi. Želeo bih da imam uši, kada se penzija približi. Želeo bih da čujem aplauz. Želeo bih da vidim svoje unuke, da sam u stanju da ih podignem kada zaplaču. Dolazimo ovde samo da bismo radili, ne dolazimo da umremo!

I Vi i ja znamo da stvari koje nisu po pravilu, mogu biti ispravljene relativno lako, ali mi nikada nismo dobili ništa, tako što smo klečali i molili!
Zato Vas sada gledamo pravo u oči, rame uz rame, stojimo pored Vas i kažemo: Dolazimo ovde samo da bismo radili, ne dolazimo da umremo!

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"