ARHIVA VESTI
     
 
Industrijski sindikat Srbije upozorava Vladu Republike Srbije na decenijsko posrnuće srpske industrije i na neophodnost sprovođenja procesa reindustrijalizacije.



ANALIZA EKONOMSKOG STANJA U SRBIJI




14.11.2011.
Svetska globalna kriza u svim svojim elementima i pojavama odgovara krizi u kojoj se Srbija, njena ekonomija, politika nalaze od devedesetih godina prošlog veka. Posledice iz devedesetih su mnogostruko teže nego one koje vezujemo za svetsku ekonomsku krizu. Visok stepen političke nepromišljenosti pospešen neproduktivnim političkim i ekonomskim merama prouzrokovale su sunovrat ekonomije i standrad građana Srbije. Sagledavajući poslednjih pet godina situaciju po pitanju uposlenosti radnika dolazimo do pražavajućih cifri i trenutno u evidneicji službe zapošljavanja je preko 700 000 radnika a takođe više od pola miliona radnika je ostalo bez zaposlenja. Centralni problem u oblasti zapošljavanja jeste visok stepen nezaposlenosti koji iznosi 22,2% sa trendom da se taj procenat uveća.

Prava rak rana srpskog društva predstavlja siva ekonomija u kojoj, po različitim izvorima, radi između 750 000 i milion radnika. Na osnovu ažuriranih podatka koje ima služba za zapošljavanje blizu 1,8 milion ranika je zaposleno ali svaki šesti radi na privremenim i nesigurnim poslovima. Poslodavci Srbije i strani investitori ukazuju na nedovoljnu stručnost i osposobljneost radnika shodno potrebama privrede i traže izmenu zakonodavstva na štetu radnika.

U industrijskom sektoru (metal, građevina, tekstil, prehrana, energetika) radi malo više od 300 000 radnika što je nedovoljno u situaciji postojanja glomaznog i skupog državnog aparata i države kao najvećeg poslodavca sa preko 500 000 uposlenika. Srbija je zemlja sa najnižim primanjima u regionu, sa prosečnom zaradom od 360 eura sa neefikasnim institucijama javne administracije, nedorečenom tržišnom ekonomijom, neprimereno visoko pristnom korupcijom koja je produkovala stvaranje tzv tajkuna. Iz godine u godinu evidentira se pad industrijske proizvodnje i on je u 2011.godini za prva tri kvartala manja za 2,3% u odnosu na 2010.godinu.
Prosečna penzija koja se isplaćuje u Srbiji trenutno je 55% prosečne neto zarade tj 210 eura a na jednog zaposlenog imamo 1,1 penzinera.

Decenijski proces deindustrijalizacije, sunovrat ekonomskih i moralnih načela, politička nestabilnost i korupcija doveli su do masovne nezaposlenosti, bede i siromaštva najvećeg dela stanovništva.Globalni događaji koji u svetu i Evropi imaju naznake blagog kašlja na prostorima Balkana i Srbije poprimaju dimenziju embolije pluća. Najave da će globalna kriza nanovo udariti u Srbiji znači gubitak stotine hiljada radnih mesta a već sada privreda trpi zbog prenapregnutog bankarskog sistema koji u Srbiji ima sve odlike zelenaštva. Umesto da se čuje glas države određen broj analitičara ukazuje da je država svojim nečinjenjim ohrabrila bankarski sektor i dozvolila da banke postanu vlasnici mnogobrojnih preduzeća i zemljišta koristeći krajne sumnjive poslovne bankarske transakcije.

Industrijski sindikat Srbije je u okviru akcije obeležavanje Dana dostojanstvenih poslova došao do podataka o prisuntom nivou siromaštva u Srbiji. U ovom trenutku preko 11% građana potpada pod kategoriju potpuno siromašnih ostvarujući prihod od 83 eura. Ovaj broj se uvećava a još stotine hiljada ljudi ima neprimereno niske prihode koji ne prelaze 100 eura mesečno. Metalsku industriju Srbije posebno pogađa pozicija preduzeća u restrukturiranju a koja su zbog svojih kapaciteta i broja radnika koje zapošljavaju od nacionalnog značaja ukoliko ne želimo dodatno posrnuće industrije. U ovim preduzećima trenutno radi preko dvadeset hiljada radnika i oni mogu biti regionalni nosioci razvoja (Prva petoletka Trstenik, Fabrika vagona Kraljevo, FAP Priboj, IMK 14 Oktobar Kruševac, IMT Beograd, Kablovi Jagodina, RTB Bor, IMR Beograd,...)

Industrijski sindikat Srbije od Vlade Republike Srbije zahteva hitan proces reindustrijalizacije, aktivnosti na rastu zaposlenosti, omogućavanje novog investicionog ciklusa, reformu i primenu poreskog sistema, uključenje predstavnika sindikata u kontrolna tela koja su predviđena skoro usvojenom Startegijom i politikom razvoja industrije Republike Srbije 2011-2020. Neprimereno visoka stopa sive ekonomije mora se kroz aktivne mere dovesti na nivo prisutnosti u Evropskoj uniji a to važi i za korupciju koja je postala srpska svakodnevnica.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"