ARHIVA VESTI
     
 
Parlamentarna delegacija Bundestaga razgovarala sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije i Industrijskog sindikata Srbije. Parlamentarci zainteresovani za socijalno ekonomsku situaciju, poziciju radnika i sindikata u Srbiji.

DELEGACIJA BUNDESTAGA RAZGOVARALA SA SRPSKIM SINDIKATIMA




Predstavnici srpskih sindikata Savez samostalnih sindikata Srbije i Industrijskog sindikata Srbije imali su zadovoljstvo da razgovaraju sa predstavnicima parlamentarne delegacije Bundestage za jugoistočnu Evropu koju su sačinjavali gospodin Peter Vajs predsedavajući parlamentarne grupe iz CDU/CSU, gospođa Uta Capf zamenica predsedavajućeg parlamentrane grupe i vođa delegacije iz SPD  i zamenica predsedavajućeg parlamentarne grupe Mariluize Bek iz Bundnis 90/Die Grunen. U sastavu delegacije takođe su bili gospođa Kordula Klinger iz sekretarijata Bundestaga i gospodin Artur Hertle rukovodilac Privrednog odeljenja nemačke ambasade u Beogradu. Sastanak je obavljen u prostorijama SSSS-a. 



Ovo je prvi put da se predstavnici Bundestaga sastaju sa predstavnicima srpskih sindikata želeći da prikupe informacije o ukupnoj socijalno ekonomskoj situaciji, stanju socijalnog dijaloga i događajima na srpskoj sindikalnoj sceni. Predsednik SSSS-a Ljubisav Orbović informisao je delegaciju Bundestaga o trenutnoj sutaciji u Srbiji iznoseći centralne probleme sa kojima se sindikati i zaposleni susreću i aktivnostima koje sindikati preduzimaju kako bi se sunovrat ekonomije i prava radnika pre svega zaustavili. Kolega Orbović je posebno istakao situaciju vezanu za Socijalno ekonomski savet sa kojim je on lično nezadovoljan i zakonodavne okvire koji su smanjili prava radnika sa intecijom daljeg obespravljenja.

O pomacima u preduzećima gde je prisutan nemački kapital govorio je predsednik ISS Dragan Matić ukazujući da su nemački poslodavci doprineli podizanju nivoa industrijske kulture i da pregovaranje i socijalni dijalog u tim preduzećima imaju smisla i daju konkretne rezultate. Predsednici sindikata su takođe ukazali na značajan doprinos petnaestogodišnjeg rada Fondacije Friedrich Ebert i njenoj okrenutosti ka sindikatima.



U razgovorima su takođe učestvovali i potpredsednik SSSS-a Milorad Mijatović i sekretar ISS Nebojša Savić. Ovaj sastanka je rezultirao i zaključkom da će se parlamentarna delegacija Bundestaga za jugoistočnu Evropu i dalje interesovati za stanje u Srbiji a za konkretne aktivnosti treba koristiti kancelariju FES-a u Beogradu.

 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"