ARHIVA VESTI
     
 
U FABRICI VAGONA, KRALJEVO

ZAVRŠEN ŠTRAJK




Kraljevo, 7.02.2007.
Posle devet dana štrajka i devetnaest dana od najave štrajka, potpisivanjem Sporazuma o ispunjavanju štrajkačkih zahteva, okončan je štrajk u Fabrici vagona Kraljevo.

Iako je štrajkački odbor, formiran od dva reprezentativna sindikata, "Nezavisnost" i Samostalni sindikat, zahtevao ispunjenje socijalnih zahetva tj. isplate zaostalih zarada, štrajk nije bio uperen samo prema poslodavcu, ukrajinskoj firmi ISD "Dombas", već i prema Ministarstvu za privredu, Agenciji za privatizaciju i lokalnoj samopupravi, koji ni posle šest meseci nisu uradili svoj deo prihvaćenih obaveza tj. otpustili dug prema Fabrici vagona Kraljevo i tako omogućili deblokadu računa fabrike i nesmetano funkcionisanje.

Sam štrajk i pregovori vođeni su u dosta mučnoj atmosferi zbog ostavke direktora Rodoljuba Maričića i suspenzije kompletnog štrajkačkog odbora od strane novog v.d. direktora Boška Slavkovića.Strasti su se smirile tek posle povlačenja suspenzija i uključenja sindikalnih centrala u proces pregovaranja, koji je na kraju rezultirao potpisivanjem sporazuma. Treba napomenuti da su veliku ulogu, pored samih štrajkača i njihovih centrala, za okončanje štrajka odigrali i mediji, pogotovo lokalni, objektivno i svakodnevno izveštavajući o toku štrajka i pregovora.

U celini posmatrano, GSM "Nezavisnost" može biti zadovoljan postignutim i uspešno završenim štrajkom, ali ne može biti zadovoljan odnosom prema nastalom problemu Minsitarstva privrede i lokalne samouprave, koje i dalje misle da neko drugi treba da rešava probleme za koje su oni zaduženi. Ako oni ne urade svoj deo posla efekti potpisanog sporazuma izostaće i ceo proces ponovo će biti vraćen na početak.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"