STRAJKACI "MILANA BLAGOJEVICA" OBELEZILI "SMEDEREVSKU JESEN"

"GOLI OTOK" NA JEZAVI

Smederevo, 9.10.2006.

Sudeci po reakcijama najveceg broja posetioca privredno-turisticke manifestacije
"Smederevska Jesen", odrzane od 29.09.-1.10. 2006. godine, kao i po broju objavljenih tekstova, fotografija i filmskih priloga u medijima - najzapazeniji su bili strajkaci firme "Milan Blagojevic-Invej" u Smederevu, koji su u organizaciji sindikata "Nezavisnost", svojim akcijama u potpunosti obelezili ovogodisnju manifestaciju.
Sindikat "Nezavisnost" MBS-a i GSM "Nezavisnost" su nizom akcija i performansa uspeli da zaokupe paznju gradjana Smedereva i gostiju privredno-turisticke manifestacije "Smederevska Jesen", u vezi strajka u ovoj firmi. Strajk koji traje vec treci mesec u firmi "MBS-Invej", izazvan je od strane poslodavca, vlasnika firme Predraga Rankovica - Peconija, kontraverznog srpskog biznismena, koji ne postuje osnovne ljudske slobode i prava - pravo na organizovanje sindikata i pravo na koletivno pregovaranje.
Strajkaci su sva tri dana trajanja manifestacije, nosili "sendvic letece bilborde" na
kojima su bile ispisane razlicite parole: "Lepo lice Srbije - Zakon sile ili Sila zakona", "Goli otok na Jezavi", "Necemo silu, vec hocemo kolektivni ugovor, licna
zastitna sredstva, zarade i regres", "Strajkom do hleba", "Peconijeva cipela
gladnih","Wanted-Trazi se od Predraga Rankovica Peconija..", transparent posmrtnicu na kojoj pise "Obavestavamo rodbinu i prijatelje, velike i male akcionare, gradjane Smedereva i Srbije da je sporet "Smederevac", rodjen 1923. godine, umro 2006. godine, posle teske bolesti zvane socijalni dijalog, nepoznate Predragu Rankovicu - Peconiju"...
Strajkaci su organizovali i akciju "Biramo najstariji sporet Smederevac", pod sloganom "Novi za Stari". Clanovi sindikata "Nezavisnost" MBS uz pomoc svojih kolega iz sindikata "Nezavisnost" U.S. Steel-a, GSM "Nezavisnost" kupili su nov sporet vredan 12.500 dinara od svoje clanarine, a cilj akcije bio je da se iskaze revolt zbog ugrozenih prava tokom tromesecnog strajka. Nagradu je osvojio Milorad Konradovic (83) iz Smedereva koji je popularni stednjak "Smederevac" kupio daleke 1962. godine, koji i danas pleni svojim kvalitetom, za uzvrat od strajkaca dobio - novi sporet.
U nedelju, poslednjeg dana "Smederevske jeseni", strajkaci su na privrednom standu sproveli akciju "Cvece za izlagace ". Dok su svim izlagacima, strajkaci urucivali bukete svezeg cveca, za firmu "MBS-Invej" Predraga Rankovica - Peconija, bio je pripremljen i urucen "specijalni buket cveca", odnosno, jedna stara kanta sa zemljom i korovom. Tom prilikom strajkaci su imali i "bliski susret" sa ministrom pravde u Vladi Republike Zoranom Stojkovicem, gostom "Smederevske jeseni", koji je pazljivo saslusao njihove probleme i zahteve i na kraju obecao - da ce "misliti na njih".