Na današnji dan, pre tri godine osnovan je Industrijski sindikat Srbije. Pet zvezdica znaka ISS sve veće i svetlije.

TROGODIŠNJICA INDUSTRIJSKOG SINDIKATA SRBIJE

Pre tri godine u Beogradu osnovan je Industrijski sindikat Srbije (ISS) . Put do osnivanja je trajao osam godina, od III Kongresa GSM „Nezavisnost“ 2002.godine, kada je donet Program da tadašnje i buduće okolnosti zahtevaju stvaranje šireg sindikalnog fronta, industrijskog sindikata koji može na efikasan i organizovan način dati odgovore na politička, ekonomska i socijalna događanja koje su tog trenutka bili prisutna i koja će u budućnosti biti još izazovnija. Tu iskazanu potrebu članstva na Kongresu sprovodilo je rukovodstvo sindikata sve do trenutka razlaza sa prevaziđenim, neefiksanim i licemernim odnosima koji su dominirali u UGS „Nezavisnost“.

Potreba da odlučujemo sami o svojoj sudbini, zalaganje za veći stepen demokratije i slobode unutar sindikata rezultirao je potpisima pedest tri sindikata koji su potpisali Odluku o pristupanju Industrijskom sindikatu Srbije. Naknadno odluku o pristupanju je potpisalo na desetine sindikata koji se smatraju osnivačima ISS. Ovi potpisi potvrđuju rešenost da se stvori sindikat po meri članstva, vremena i izazova. Naše zalaganje za pridobijanje podrške radnika nije bazirana na kratkoročnom prepoznavanju ličnog intersa već na isticanju principa solidarnosti i nezavisnosti sa krajnjim ciljem da sa tako objedinjenim sindikatom možemo uticati i oblikovati životne i radne uslove po želji naših članova, zaposlenih i građana Srbije.

Naše dosadašnje zalaganje i aktivnosti nisu ispravile sve postojeće nepravde ali su značajno umanjile i sprečile još veće posrnuće sindikata i radnika. Novo članstvo i organizacije, prihvaćenost i uvažavanje od domaćih i stranih udruženja sindikata su najbolja potvrda da smo odradili dobar, vidljiv i merljiv posao. Taj posao je rezultat rada i podrške svih članova Industrijskog sindikata Srbije.

U 2012.godinu ulazimo sa verom da ćemo biti još snažniji i uticajniji sa krajnjim ciljem povezivanja i udruživanja sa srpskim sindikalnim centralama kojima je program i način funkcionisanja Industrijskog sindikata Srbije blizak. Da bismo imali zajedničke uspehe stvorili smo zajedničke ciljeve. U organizaciju smo ugradili visok stepen primenljive solidranosti i pojeidnačne odgovornosti. Menjajući sebe menjaćemo i okruženje, stvarjući život dostojan čoveka.