ARHIVA VESTI
     
 
Završeno obrađivanje ankete koja je obavljena 07.10.2011.g u Boru, Jagodini, Smederevu i Vrnjačkoj Banji povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada. Kažnjavanje poslodavaca i jača zakonska regulativa kao rešenje.

NESIGURNIH POSLOVA SVE VIŠE




U sklopu obeležavanja 07.oktobra Svestkog dana dostojanstvenog rada Industrijski sindikat Srbije je izvršio anketiranje zainteresovanih građana u želji da dobije što pouzdanije podatke vezan za oblast dostojanstvenog rada tj nesigurnih poslova. Građani Bora (84), Jagodine (102), Smedereva (170) i Vrnjačke Banje (93), njih 449 popunilo je anketu a stručna služba ISS je izvršila obradu anketnih listića. Anketiranje je obavljeno u užim gradskim jezgrima u kasnim prepodnevnim tj kasnim prepodnevnim časovima. Dobijeni rezultati ukazuju da je situacija po pitanju prisutnosti nesigurnih poslova sve veća, da je dostojanstvenih poslova sve manje i da će se situacija nadalje pogoršavati. 63% anketiranih je izjavilo da se susrelo sa nekim od oblika nesigurnih poslova a 36% je informisano i upozanto šta su to nesigurni i nedostojanstveni poslovi. Kada se odbije broj nezapsolenih i penzionera koji su popunili anketu 74% anketiranih građana smatra da njihovo radno mesto nije sigurno. O zakonskim okvirima vezanim za nesigurnim psolovima upoznato je 21% anketiranih a 39% anketiranih su članovi nekog sindikata. Sindikalno organizovani radnici njih 36% je informisano o njihovim radnim pravima od strane sindikata. Poverenje da sindikat može da zaštiti prava radnika na nesigurnim poslovima iskazalo je 53% anketiranih građana. 



U odnosu na prošlogodišnjih 48,53% povećan je broj onih koji su članovi sindikata i koji veruju da je moguća zaštita od nesigurnih poslova. Taj procenat sada iznosi 52%. 57% muškaraca i 65% žena je barem jednom radilo na nekom od oblika nesigurnih poslova. Na pitanje šta treba uraditi da bi se situacija poboljšala anketirani su na prvo mesto stavili jaču zakonsku regulativu i sankcije poslodavaca, veća ovlašćenja Inspekcije rada, veća ovlašćenja sindikata, borbu protiv korupcije, jak i ujedinjen sindikat....

Dobijene podatke ISS će koristiti za planiranje daljih akcija za borbu protiv nesigurnih i nedostojanstvenih poslova.

 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"