ARHIVA VESTI
     
 
Fond Centar za demokratiju i Olof Palme fondacija organizatori okruglog stola u Beogradu „Kako smanjiti neformalnu ekonomiju i rad na crno“. Predstavnici države, poslodavaca, sindikata i nevladinih organizacija označili rad na crno kao uzročnika mnogih nevolja.

KAKO SMANJITI NEFORMALNU EKONOMIJU I RAD NA CRNO




Fond Centar za demokratiju je organizacija koja nastoji da promoviše ekonomska i socijalna prava zaposlenih u Srbiji te da aktuelizuje važne i društvene i socijalne teme. U sklopu tih aktivnosti, uz podršku Olof Palme fondacije, održan je okrugli sto u Beogradu na temu neformalne ekonije i rada na crno.



Uvodnu reč je dala Ksenija Petovar (FCD) ukazavši da je neformalna ekonomija postala sastavni deo društva, van kontrole sistema i osmišlljenih i dugoročnih aktivnosti da se ova pojava obuzda. Reči kritike na račun vlade su došle iz redova sindikata, poslodavaca i nevladinog sektora a pokušaj predstavnika vlasti da se opravdaju bio je bez argumenata i konkretno postignutih rezultata.



Učestvujući u diskusiji predstavnici ISS,  Dragan Matić i Jovan Stojković su ukazali da ne postoji politička volja da se neformalna ekonomija, ako ne suzbije ono ograniči i da „socijalno odgovorna“ predizborna vlada nema rezultate sadržane u toj paroli u privlačenju novih investitora i otvaranju novih radnih mesta.

Na dnevnom redu su bila i pitanju zašto se Srbija neuspešno bori protiv sive ekonomije, ko su glavni akteri, koji su to kontrolini mehanizmi u zakonskoj regulativi koje mogu da utiču na suzbijanja rada na crno, a posebno je bilo interesantneo pitanje kako „stvoriti“ savesne poslodavce.

 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"