ARHIVA VESTI
     
 
TRAGICNA NESRECA U LIVNICI "CIMOS" KIKINDA

ODLAZAK NA POSAO KAO RUSKI RULET




Kikinda 25. januar 2007.
Istraga o povređivanju trojice radnika Livnice-Cimos od kojih je jedan preminuo još nije završena. Prema nezvaničnim podacima stravičnu nesreću prouzrokovali su stvoreni potisni gasovi iz lonca zbog kojih se, u vidu kiše, užareno gvožđe raspršilo po pogonu Nodularni liv. Posle redovnog remonta sporni lonac je kobnog dana bio uključen u proces proizvodnje. Njega će danas pregledati stručnjaci Tehnološko-metalurškog fakulteta iz Beograda. Po nalogu istražnog sudije Opštinskog suda veštačenje je obavio sudski veštak Milan Lazičić i predložio da se radi konačne ocene uzroka nesreće angažuju ovi stručnjaci.

Odlazak na posao u najveću kikindsku fabriku Livnica-Cimos zaposleni doživljavaju kao ruski rulet, jer više niko sa sigurnošću ne može da predvidi kada će se desiti nova nesreća, u kojoj neko od radnika može ostati bez ruku, nogu, očiju ili života - izjavio je na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare Dragan Matić, predsednik granskog sindikata metalaca "Nezavisnost".

Matić nije birao reči da izrazi svoje nezadovoljstvo zbog tragične nesreće u pogonu Nodularni Liv kada je, iz još neutvrđenih razloga, užareno gvožđe prsnulo iz velikog lonca i usmrtilo radnika Nedeljka Orozovića (54) iz Ruskog Sela, a povredilo još dvojicu njegovih kolega. -"U fabrici više niko nije siguran da će se sa posla vratiti neozleđen. Od jesenas pokušavamo da ispravimo "krivu Drinu" kako bi se očajni uslovi za rad u Livnici pobošljali. U preduzeću nije potpisan kolektivni ugovor kod poslodavca, kao ni kolektivni ugovor o bezbednosti i zaštiti na radu. Samo jedna osoba u velikoj firmi kakva je Livnica-Cimos intenzivno se bavi poslovima bezbednosti na radu, a dve fakultativno", navodi Matić.

On kaže da iako je insistirao da se vidi sa menadžmentom Livnice-Cimos to mu nije pošlo za rukom. Rečeno mu je da je generalni direktor Mirko Latinović prezauzet i da će eventualni sastanak biti moguć za sedam dana.

- Izgleda da sem članova povereništva našeg Sindikata, nikog u fabrici ne interesuju teški uslovi rada. Po našoj proceni nijedno radno mesto u Livnici-Cimos nije dovoljno bezbedno. Imao sam priliku da vidim radne liste ljudi koji imaju po 140 sati prekovremenog na 172 sata redovnog rada. Pitam se da li neko ko mesečno provodi 312 sati na radnom mestu može da posao obavlja kvalitetno, ne rizikujući da zbog umora ili nečeg drugog strada. To znaju poslovodstvo i predstavnici fabričkog Samostalnog sindikata, ali ništa ne preduzimaju - kategoričan je Matić.
Prema njegovim rečima, u livničkim pogonima još uvek nisu otklonjeni detektovani uzroci, koji su doveli do nekoliko teških povreda, pa i pogibija radnika. U svetlu ovih činjenica, Matić je upitao da li je život slovenačkog radnika, u njihovim pogonima izvan Srbije, skuplji nego onih koji za bednu platu, koja je u proseku 10.000 dinara, rade u Livnici-Cimos. Matić je najavio da će zbog poslednjeg tragičnog slučaja, ali i nekoliko sličnih u pogonu Nodularni liv, naredne sedmice Livnicu-Cimos posetiti načelnica Uprave za bezbednost i zaštitu na radu Vera Božić-Trefald. ("Glas javnosti", 25.01.2007.)

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"