ARHIVA VESTI
     
 
"Nezavisni sindikat metalaca USS" i "Industrijski sindikat Srbije" (ISS) uspešno obeležili "Svetski dan dostojanstvenog rada" na prepunom centralnom gradskom trgu u Smederevu

VELIKO INTERESOVANJE SMEDEREVACA




Smederevo, 7.10.2011.

"Nezavisni sindikat metalaca U. S. Steel Serbia, d.o.o." i "Industrijski sindikat Srbije" (ISS) uspešno su danas obeležili "Svetski dan dostojanstvenog rada - 7. oktobar". Aktivisti "Nezavisnog sindikata metalaca USS" su od 10.30 do 12.30 h na prepunom gradskom trgu u Smederevu delili mnogobrojnim zainteresovanim građanima sindikalni materijal: liflete "Nesiguran posao nas sve pogađa", brošure i anketirali prolaznike. Za nepunih dva sata koliko je trajala sindikalna akcija, građani su pokazali masovni odziv tako da je podeljeno preko 1500 lifleta i brošura i popunjeno 120 anketa na temu dostojanstvenog rada...

"Industrijski sindikat Srbije" (ISS) i "Nezavisni sindikat metalaca USS" podržali su danas globalnu sindikalnu akciju IMF-a protiv nesigurnog rada u nekoliko gradova Srbije, a akcija je započeta prvo u Smederevu.



Mileta Gujaničić, predsednik "Nezavisnog sindikata metalaca USS" i Dragan Matić, predsednik Industrijskog sindikata Srbije (ISS) odgovarali su na mnogobrojna pitanja građana Smedereva, koji su u velikom broju posetili sindikalni štand na gradskom centralnom trgu i tom prilikom uzimali sindikalne materijale i popunjavali ankete. Najčešća pitanja građana i medija na koje su odgovarali Gujaničić i Matić bila su pitanja šta je to "dostojanstveni rad" i šta treba da učine ukoliko im se on na neki način ugrozi.



Najkraća definicija "dostojanstvenog rada" je da je to rad koji pojedincu omogućuje dobar život. Dostojanstven rad je slojevit i sadrži četiri odrednice koje je promovisao Međunarodna organizacija rada (MOR) još 1999.godine i to su: zapošljavanje, prava, zaštita i dijalog. Dostojanstven rad se zasniva na uverenju da su sve ove četiri komponente potrebne za stvaranje najbolje perspektive za socijalni napredak i razvoj pojedinca.



Mileta Gujaničić i Dragan Matić su okupljenim građanima preneli sindikalnu poruku da svaka osoba na svetu treba imati posao od kojeg može dobro živeti i ispuniti svoje osnovne životne potrebe. A da bi se to postiglo zapošljavanje je ključno. 



Dostojanstven rad je najbolji način borbe protiv siromaštva u svetu, korupcije i raznih zloupotreba.

 


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"