Članovi Industrijskog sindikata Srbije (ISS), članovi Predsedništva, Glavnog odbora i predsednici sindikata, odgovarali na pitanja o institucijama države i privrede. Dalje istraživanje sprovesti na nivou preduzeća.

INSTITUCIJE DRŽAVE I PRIVREDA

Otpočeta saradnja Industrijskog sindikata Srbije i doktorke Dubravke Stajić sa Instituta za političke studije na pitanja o „Institucijama države i privrede“ u prvoj fazi je obuhvatila popunjavanje upitnika sa četrnaest pitanja vezana za temu istraživanja. Članovi Predsedništva, Glavnog odbora ISS kao i pojedini predsednici sindikata na nivou preuzeća  su popunili upitnike koje je doktorka Stajić obradila i dostavila Industrijskom sindikatu Srbije.

Na pitanje - da li je stvoren povoljan ambijent za strane investicije, 90% ispitanika je odgovorilo negativno. Ovakav stav je iznenadio i predstavnike ISS i on oslikava da u Srbiji trenutno imamo  ne socijalni  pakt već prikriveni socijalni rat jer bez investicija Srbiji nema napretka. Iako zvanično postoji „Strategija privrednog razvoja Srbije“ doneta od strane Vlade, 65% ispitanika je odgovorilo da on nije donet , tačnije da se još nije osetilo ni videlo da on postoji.Na pitanje – da li je država stvorila pretpostavke za zakonitu i transparetnu privatizaciju, najveći deo ispitanika je odgovorio da je transparetnost uslov zakonitost te da je nedostatak transparntnosti  uzrok loših privatizacija. Takođe naglašeno je da su tenderske privatizacije transparentnije dok su privatizacije putem aukcije i iz stečajnog postupka problematične. Podeljeno je mišljenje ispitanika  vezano za pitanje da li se država meša u privredu, nedovoljno ili preterano, gde je 30% odgovorilo da se država meša preterano, 35% misli da se nedovoljno meša a 25% misli i jedno i drugo, ma šta to značilo. Interesantno je mišljenje da se država meša na način da to šteti privredi. Ispitanici smatraju da Agencija za mirno rešavanje sporova u najvećoj meri doprinosi rešavanju konflikata na relaciji poslodavac-radnik (40%), 20% smatra da su to sindikati dok sudovi i lokalna samouprava u rešavanju konflikata učestvuju sa 10%. Najmanje procenat je dobilo Ministarstvo za rad i socijalna pitanja 3% i Socijalno ekonomski savet 5%.  Kako unaprediti investiranje na lokalnom i republičkom nivou je bilo pitanje i skoro polovina ispitanika je ukazala da su zakonski okviri i finansijske olakšice najbolji način da se dovedu investitori u Srbiju.

O važnosti preduzetnika i državnih institucija za razvoj tržišne privrede ispitanici su se podelili, 27% smatra da je država važnija a 25% da su to preduzetnici, dok 27% smamtra da su važni i jedni i drugi. Izjašnjavajući se o neefikasnosti državnih institucija učesnici istraživanja su najveći broj svojih glasova dali Vladi Republike Srbije dok su Ministarstvo finansija, Ministarstvo rada kao i Privredna komora i Socijalno ekonomski savet označeni kao manje neefikasni.Većina ispitanika se zalaže za raspuštanje Socijalno ekonomskog saveta i u sadašnjem Socijalno ekonomskom savetu vide korumpiranost i neefikasnost. Na pitanje da li sindikati i udruženja poslodavac treba da postoje svi ispitancii su dali odgovor – Istakli su u više slučajeva da sindikati moraju da deluju kompatibilno sa udruženjima poslodavca. Neki ispitanici su naveli da sindikati treba da postoje „ako imaju kredibilitet“. Bilo je više kritičkih primedbi, kao i preporuka da se dalji rad sindikata zasniva na više znanja. Kritike su upućene sindikatima zbog njihove podeljenosti; istaknut je zahtev da se udruže kako bi se izborili za veću cenu rada i poštovanje prava zaposlenih od strane poslodavaca. U rubrici o slobodnim komentarima izneto je mišljenje da poslodavačka udruženja i političke stranke nisu dorasli situaciji u kojoj se nalaze privreda i država u Srbiji.

Na osnovu dobijenih rezultata ovih istraživanja može se zaključiti da ispitanici traže viši nivo znanja u sindikatu, veću efikasnost državnih organa, institucija i političke elite, kako bi se rešavala kriza u Srbiji.Od države se puno očekuje ali postoji nizak stepen poverenja u institucije sistema što rezultira nepoverenje i ozbiljnu krizu države i društva.

Ovo pilot istraživanje predstavlja početak jednog makro projekta pod nazivom „Demokratski i nacionalni kapaciteti političkih institucija Srbije u procesu međunoradnih integracija“.