ARHIVA VESTI
     
 
Dvodnevni regionalni sastanak sindikata metalaca jugoistočne Evrope održan u Skoplju, od 21 do 23.09.2011.g.. Tema sastanka privremeno - fleksibilno agencijsko zapošljavanje. Iskustva, praksa i zakonodavni okviri na nacionalnim nivoima.

PRIVREMENO FLEKSIBILNO AGENCIJSKO ZAPOŠLJAVANJE




U želji da iznesu svoja iskustva na nacionalnim nivoima i mišljenja po pitanju privremenog agencijskog zapošljavanja sindikati metalaca jugoistočne Evrope, članice Evropske metalske federacije (EMF) su na regionalnom sastanku u Skoplju imali prilike da to i urade, čuju  iskustva iz istočne Evrope (Češka, Slovačka, Mađarska, Belgije), predstavnike EMF i Eurociett - Evropsko udruženje za agencijsko zapošljavanje. Pojava i zaživljavanje Agencija za zapošljavanje i učestala pojava privremenih i povremenih poslova izazvale su kod sindikata različite reakcije. U pojedinim zemljama zapadne Evrope Agencije su postale svakodnevnica i značajan broj sindikata smatra da one pozitivno i značajno doprinose zapošljavanju u smanjenju broja zaposlenih. Za njih je to realnost uokvirena zakonima, efikasnim mehanizmima praćenja i rada Agencija te učešćem i participacijom sindikata kada je u pitanju agencijsko zapošljavanje. Na prostorima istočne i jugoistočne Evrope prisustvo Agencija nema tradiciju. Smatra se da one doiprinose ne zapošljavanje već smanjenju prava radnika koji rade preko njih.



Iskustva sindikata su raznolika ali je zaključeno da Agencije zasigurno neće nestati, da iznešena pozitivna iskustva treba pretočiti u praksu na nacionalnim nivoima, pojačati zakonodavne okvire i kontrolne mehanizme i sindiklano organizovati radnike koji se upošljavaju preko Agencija.



O ovoj problematici na sastanku su govorili Josef Stredula i Vasil Yanachkov, potpredsednici EMF; Erlend Hansen i Toni Jansen, EMF; Rolnad Faicht, FES; Dana sakarova i Emil Machina OS Kovo; Vedran Dragičević, SMH IS; Peco Risteski SIER; kao i prisutni predstavnici metalskih sindikata jugoistočne Evrope.



Srpske metalce su predstavljali predstavnici Sindikata metalaca Srbije i Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić predsendik, Negoslav Jovanović podpredsednik, Svetlana Čulina predsednica Sekcije žena i Mileta Gujaničić predsednik Nezavisnog sindikata metalaca US Steel.



 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"