ARHIVA VESTI
     
 
Na 15. sastanku Radne grupe za borbu protiv korupcije jednoglasno je prihvaćena inicijativa Industrijskog sindikata Srbije (ISS) za formiranjem nove RG za radna prava i prosleđena je Upravnom oboru Globalnog dogovora UN za Srbiju na konačno usvajanje

USKORO NOVA "RADNA GRUPA ZA RADNA PRAVA"
G.D. UJEDINJENIH NACIJA ZA SRBIJU




22.09.2011. Beograd. U sredu 21.09.2011. godine u prostorijama Privredne komore Srbije održan je 15. sastanak RG za borbu protiv korupcije Globalnog dogovora UN za Srbiju. Na dnevnom redu našao se i predlog Industrijskog sindikata Srbije (ISS) kao punopravne članice Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija, za formiranjem nove Radne grupe za "radna prava" u cilju poštovanja principa 3.,4.,5.,6., Globalnog dogovora UN i poštovanja ostalih normi međunarodnog i domaćeg zakonodavstva koje obuhvataju prava radnika. Oblast "radnog prava" predstavlja oblast koja bi mnoštvo razjedinjenih srpskih sindikata mogla da objedini. Industrijski sindikat Srbije će nakon formiranja Radne grupe za radna prava koja se očekuje na zasedanju Upravnog odbora G.D. UN za Srbiju krajem septembra ili početkom oktobra 2011. godine - pozvati predstavnike sindikalnih centrala da uzmu učešće u radu.

Potreba za formiranjem nove radne grupe za radna prava proističe iz "Deset principa Globalnog dogovora" koja se odnose na oblasti ljudskih prava, prava na rad, zaštite životne sredine i anti-korupcione politike, a koja se zasnivaju na Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, Deklaraciji Medjunarodne organizacije rada o osnovnim pravima o radu, Deklaraciji o životnoj sredini i razvoju usvojenoj u Rio De Žaneiru, Konvenciji Ujedinjenih nacija protiv korupcije. Jedno od bitnih poglavlja 10. Principa Globalnog dogovora UN  odnosi se na "Standarde rada" i to su četiri principa:

- Princip 3: Kompanije treba da podrže pravo na slobodno udruživanje i pravo na kolektivne ugovore

- Princip 4: Eliminišu prinudni rad

- Princip 5: Zabrane dečiji rad

- Princip 6: Zabrane diskriminaciju u vezi sa zapošljavanjem i zanimanjem

Na osnovu evaluacije trenutne situacije u Srbiji, veliki je nivo ugroženosti radnih prava od strane onih koji to čine i postoji potreba za utvrđivanje odgovornosti prekršioca međunarodnog i domaćeg zakonodavstva.

Primera radi u Srbiji se masovno krši princip 3. Globalnog dogovora UN: "Kompanije treba da podrže pravo na slobodno udruživanje i pravo na kolektivne ugovore", jer u Srbiji gotovo da "nema nijednog sindikata u "privatnom sektoru"? Nemoguće da u privatnom sektoru zaposleni nisu zainteresovani za organizovanje u "sindikate", već su u velikoj meri izloženi strahu i represiji od gubitka posla... Imajući u vidu ovakvu situaciju u "privatnom sektoru", u Srbiji se praktično krše još nekoliko principa Globalnog dogovora. Princip 1.:"Kompanije treba da podrže i poštuju zaštitu međunarodno zagarantovanih ljudskih prava". Ovde se pre svega misli na konvencije MOR-a UN (Konvencija br 87. UN o sindikalnim slobodama i zaštiti sindikalnih prava iz 1948.g", zatim "Konvencija UN br 98. o pravu radnika na organizovanje i kolektivne pregovore iz 1949.g." i Princip 2. Globalnog dogovora "Kompanije ne smeju da budu saučesnici u kršenju ljudskih prava.

U Srbiji se krši još nekoliko principa GD od strane poslodavaca. Pre svega da pojedini poslodavci svoje zaposlene plaćaju ispod minimalno zagarantovane cene rada u Srbiji.  Ovakvo ponašanje važi za mnoge domaće preduzetnike, "kineske radnje"... Zaposleni u najvećem broju slučajeva kod takvih poslodavaca rade za 50-60 evra, a često i manje. Nije retkost da takvi "poslodavci" namerno isceniraju nedostatak robe u radnji (sami sebi ukradu robu...) i to posle odbiju zaposlenima od "plate". Zaposlene obično ne primaju u "stalni radni odnos".

U favorizovanju rada "na crno" od strane privatnih poslodavaca u Srbiji očigledno je kršenje principa 4. GD UN. Ovim se direktno ruši osnovni stub društva "porodica", koja u ovakvoj situaciji, kao osnovna socio-ekonomska zajednica, ne može da egzistira i ima planove u bližoj i daljoj budućnosti. Posledice su "bela kuga", odlaganje rađanja dece, izumiranje porodica. Reč je o tome da se "radnik na crno" lakše kontroliše od strane Poslodavca, zaplašen je, ne buni se čak i kada je u pravu i kada mu se zakidaju zakonska i ljudska prava, a po definiciji je izložen mobingu... U ovim situacijama za iste poslove radnici "na crno" su daleko manje plaćeni od stalno zapošljenih radnika, što je nedopustivo imajuću u vidu principe Globalnog dogovora..






- "RG za radna prava bila bi "stožer" okupljanja sindikata u Srbiji sa ciljem da zastupaju i štite interese zaposlenih kod privatnih poslodavaca i svuda tamo gde su krše "standardi rada" GD UN sadržani u principima 3,4,5 i 6, kao i konvencijama MOR-a UN. Ona bi imala za cilj  da napravi "zajedničku interesnu zonu" oko 6.000 razjedinjenih i međusobno posvađanih sindikata u Srbiji u cilju mnogo bolje i efikasnije zaštite zaposlenih i poštovanja principa GD UN posebno u radu tripartitnih tela, socijalnog dijaloga i "kritičnim momentima" u radu sindikata, kao što su to kolektivna pregovaranja", smatra mr Jovan Stojković predstavnik ISS u Globalnom dogovoru UN za Srbiju.

RG za radna prava između ostalog inicirala bi potrebne zakonske i druge promene, kako bi radno zakonodavtsvo u Srbiji saobrazilo principima G.D. UN i Evropskom zajkonodavstvu (zbog ulaska Srbije u EU). Ona bi u svim dozvoljenim zakonskim formama insistirala kod privatnih poslodavaca, u javnom sektoru i svuda gde se krše principi GD UN u oblasti "Radnih prava" da se oni strktno poštuju i u tom cilju sarađivala sa sindikatima i nadležnim državnim organima: Ministarstvom za rad i drugim nadležnim ministarstvima, Unijom poslodavaca, inspekcijama rada, lokalnim samoupravama, NVO...RG za radna prava bi sačinila kratkoročne i dugoročne planove rada, prošilirila mrežu "članova radne grupe", napravila plan medijskog predstavljanja i popularizacije svojih ciljeva i druge planove rada u skladu sa interesima i planovima UO Globalnog dogovora Ujedinjenih Nacija.

Od RG za radna prava očekuju se i drugi efekti: manji broj slučajeva kršenje "radnih prava" i "ljudskih prava" u Srbiji u skladu sa principima 3,4,5 i 6. Globalnog dogovora UN, veća zaštita zaposlenih posebno u privatnom sektoru, podizanje "industrijske kulture" u Srbiji...Na kraju, ne treba smetnuti sa uma i jednu opštu činjenicu, da samo "ekonomski nezavistan čovek", može biti istovremeno "politički nezavistan čovek", odnosno  punopravan "građanin", sa svim pravima i slobodama koje su mu zagarantovane međunarodnim i domaćim zakonodavstvom.


 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"