ARHIVA VESTI
     
 
Fondacija Centar za demokratiju i Fridrih Ebert fondacija organizovali Debatu o nezaposlenosti. Nezaposlenost kao „kruna“ lažnih političkih obećanja i neefikasnosti institucija.

ZAŠTO NAS JE TOLIKO NEZAPOSLENIH?




19.09.2011. Višegodišnje prisutvo nezaposlenosti, strah od gubitka posla, prihvatanje svakojakih poslova koji se loše plaćaju su najveća briga građana Srbije. Političke i partijske strukture godinama unazad proklamuju rad u toku predizbornih kampanja ali kada postanu vlast zaborave na obećanja. Sadašnja vlada čija je okosnica Demokratska stranka i Boris Tadić, predsedničke i parlamentarne izbore je dobila govoreći o zapošljavanju, investicijama, razvoju, socijalnoj odgovonosti, Evropskoj uniji,... Za svaku od ovih oblasti možemo reći da je urađeno nedovoljno a posebno je teška situacija u oblasti zapošljavanja. Debata „Zašto nas je toliko nezaposlenih?“ koju su organizovali Fond Centar za demokratiju i Fridrih Ebert fondacija pokušala je da iznedri nove smernice i ideje kada je u pitanju smanjenje nezaposlenosti.



Uvodno izlaganje je imao profesor Dragoljub Mićunović, predsednik Centra za demokratiju. Prof Mićunović je istakao da rad mora biti osnov postojanja društva, da kvalitetan život i nezavisnost pojedinca leži u njegovom radu, poslu i ekonomskim slobodama. Građani Srbije pokazuju zainteresovanost za zapošljavanje koga je sve manje i neophodno je da se napravi zaokret kada su upošljavanje i nezaposlenost u pitanju.



„U Srbiji u avgustu mesecu smo imali 786 000 nezaposlenih lica, 22,2% je procenat nezaposlenosti, 1/3 na birou nema srednje obrazovanje, što znači da je bez kvalifikacije, a 6% građana Srbije je završilo fakultete. 25% nezaposlenih su stari do 30 godina, njih 35% je starosti od 30 -40 godina a 40% je staro preko 45 godina. Nacionalna služba za zapošljavanje i pored aktivnih mera zapošljavanja, obuka, prekvalifikacija i dokvalifikacija ne postiže potreban rezultat.“ saopštila je zamenica direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, Danica Vasiljević.



Većina diskutanata krivicu za nezaposlenost svaljuje na državu i njene institucije, neki smatraju da je globalna kriza izgovor političkim strukturama i da ukoliko Srbija ne iznađe mogućnosti zapošljavanja predstoji socijalni i ekonomski kolaps. Predsednik Industrijskog sindikata Srbije, Dragan Matić, vidi rešenje u razvoju industrijskih kapaciteta Srbije, novim investicijama i zapošljavanju jer samo industrija može stvoriti produktivna radna mesta i nove vrednosti. U ovom trenutku najveću opasnost gubitka radnih mesta postoji u 44 preduzeća koja su u Restruktuiranju i koja zapošljavaju preko 25 000 radnika a šta reći još i za blizu 6 000 putara i preko 5 500 radnika u odbrambenoj industriji Srbije. Zaključujući debatu prof Mićunović je istakao da debata možda i nije dala odgovore zašto nas je toliko nezaposlenih ali je omogućeno da se ukaže na propuste ovoj oblasti a došlo se i do novih ideja i načina kako smanjiti nezaposlenost.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"