ARHIVA VESTI
     
 
Članice Evropske federacije metalaca (EFM) sa prostora jugoistočne Evrope održali Treću konferenciju na temu industrijske politike. Održavanje konferencije omogućili EFM, Sindikat metalaca Nemačke (IGM) i Fridrih Ebert Fondacija (FES). SMH-Is kao domaćin koleginicama i kolegama metalcima u Tuheljskim toplicama.

INDUSTRIJSKA POLITIKA JUGOISTOČNE EVROPE




19.09.2011. Metalski sindikati sa prostora jugoistočne Evrope, članice EMF iz Bugarske, Makedonije, Rumunije, Srbije, Hrvatske, Kosova i gostima iz Češke, Finske, Belgije te predstavnici IGM, FES su u dvodnevnom radu Konferencije razmatrali problematiku industrijskih politika na nacionalnim nivoima.



Referate su prezentovali sindikati iz Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Kosova a Dragan Matić Industrijski sindikat Srbije i Ljubodrag Cvrkotić, Savez Sindikata MS su imali izlaganje na temu „Inicijativa metalskih sindikata za razvoj održive metalske industrije Srbije“.



Ovaj projekat je rezultat zajedničkog višemesečnog rada koji je autorizovan od strane prof. dr. Radmile Grozdanić.



Sve aktivnosti su podržane od strane EMF, FES i IGM. Konferenciji je prisustvovao i imao izlaganje Ulrich Eckelmann, generalni sekretar EMF. Generalni sekretar je istakao da je industrijska politika ključna tema za opstanak i razvoj industrije Evrope i sindikata. Razvoj industrije omogućava očuvanje i omogućavanje novog zapošljavanja a nastup prema institucijama Evropske unije biće značajniji stvaranjem Evropskog industrijskog sindikata.



Trideset i pet miliona radnika Evrope koji rade u industriji su u članstvu Evropskih industrijskih sindikata i to je snaga koja će omogućiti da se interesi industrijskih radnika ostvare i zaštite. Industrija je ta koja stvara rast i razvoj, omogućava socijalno pravedno i socijalno okruženje, omogućava ulaganje i napredak društva. Da bi se ovo ostvarilo neophodno je razviti socijalni dijalog i iznaći nove modalitete sektorskog socijalnog dijaloga. Evropsko udruženje poslodavaca (SEMT) trenutno ne pregovara i ne vodi dijalog sa predstavnicima sindikata ali će sindikati sve učiniti da do toga dođe. O regionalnom projektu FES-a govorio je Roland Faicht, direktor FES Begrad ukazavši na neophodnost povezivanja metalskih sindikata jugoistočne Evrope, koordinisanim aktivnostima i razmeni iskustava.



Učesnicima konferencije se obratila Birget Stahl –IGM iz Međunarodnog odeljenja koja će koordinisati aktivnosti IGM-ove aktivnosti na prostorima jugoistočne Evrope umesto Klausa Priegnitz koji je prebačen u Sindikat tekstila. O primerima dobre prakse u oblasti industrijske politike Evrope govorili su Fin Krogh Jorgensen (IDA), Danska , Mika Karkkainen (Metalli) Finska i Astrid Zieger (IGM) Nemačka. Prisutni su imali zadovoljstvo da čuju izlaganje Josipa Juratovića, poslanika u Nemačkom parlamentu i dugogodišnjeg aktivistu IGM koji je kao vrsni poznavalac prilika u jugoistočnoj Evropi i državama ex Jugoslavije na temu „Poboljšanje političkih okvira u jugoistočnoj Evropi“. Konferencija je rezultirala zaključkom da će industrijska politika biti trajno interesovanje sindikata jugoistočne Evrope i da će te aktivnosti kao i do sada imati snažnu podršku EMF, IGM i FES.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"