Industrijski sindikat Srbije deo procesa stvaranje Evropskog industrijskog saveza sindikata. Pet koraka do 16. maja 2012.

EVROPSKI INDUSTRIJSKI SAVEZ SINDIKATA

08.09.2011
Sprovodeći odluke svojih industrijskih federacija sekretari EMF, EMCEF i ETUC-TCL tokom proteklih meseci usaglasili su konkretne predloge-korake za formniranje nove evropske sindikalne federacije. U želji da čitav proces ima visok stepen transparentnosti, članicama ove ti industrijske federacije stigli su dopisi koji govore o postignutim rezultatima.
Kao prvi korak razgovarano je o stavovima svake federacije ponaosob što je rezultiralo zajedničkim predlozima. To će biti predmet zajedeničkog sastanka koji je predviđen za 13. septembar 2011.
U okviru drugog koraka predviđeno je zasedanje različitih tela industrijskih federacija a u periodu kraj septembra-početak novembra očekuje se završetak tih aktivnosti.
Treći korak predviđa da se 8. novembra 2011. održi sastanak Zajedničke radne grupe gde će se razmatrati nacrt statuta koji će krajem novembra i početkom decembra biti predstavljen organima tri industrijske federacije.
Četvrti korak obuhvata zajednički sastanak Izvršnog komiteta zakazan za 31. januar 2012. nakon pojedinačnih sastanaka tri izvršna odbora. Ovaj sastanak će biti iskorišćen za izradu Rezolucije, najvažnijih političkih izazova, ciljeva i zadataka budućeg Evropskog industrijskog saveza sindikata.
Na kraju, kao peti korak, planirano je da se održi susret različlitih organa odlučivanja tri pojedinačne organizacije , 14. maja 2012. godine.
15. maja MCF će održati svoj kongres, doneti odluku o raspuštanju, što će učiniti i EMF i ETUC-TCL a 16. maj je planiran kao dan Osnivačkog kongresa Evropskog sindustrijskog saveza sindikata.
Industrijski sindikat Srbije u potpunosti podržava sve aktivnosti koje predstavnici industrijskih federacija preduzimaju verujući da će se ovo ukrupnjavanje evropske sindikalne scene preliti na sindikalne prostore Srbije.