ARHIVA VESTI
     
 
Upozorenje Industrijskog sindikata Srbije da poslovni, organizacioni i socijalni problemi u Želvozu Smederevo ne mogu biti rešeni putem štrajka, na žalost, potvrđeni u praksi. Novo poslovno rukovodstvo povlači neophodne poteze za konsolidaciju fabrike.

STANI, KRENI U ŽELVOZU




01.08.2011.god.

Višemesečni štrajk u kombinaciji sa neodgovornim i nedomaćinskim poslovanjem doskorašnjeg vlasnika rumunske kompanije „Grampet“ doveo je do raskida privatizacije ali su problemi u Želvozu ostali.

Novo rukovodstvo FŽV „Želvoz“ a.d. u restrukturiranju na čelu sa generalnim direktorom Novicom Davidovićem pokušava da, uz pomoć državnih struktura, podigne nivo uposlenosti i obezbedi redovnu isplatu zarada. Na žalost, problemi Želvoza su jako složeni pri čemu pitanje vlasništva spada u one manje tako da napori novog rukovodstva nemaju nekog značajnijeg rezultata. Kada već pominjemo štrajk valja imati na umu da je predsednik jednog od sindikata organizatora štrajka postao član Upravnog odbora iako je protiv njega pokrenuta istraga da je pre pet godina oštetio Želvoz za više miliona u akciji preventivno-rekreativnog odmora radnika.

Od 1436 radnika više od polovine je na plaćenom odsustvu, godišnjem odmoru i ostalim vidovima odsustvovanja sa rada a veoma mali broj je diektno uključen u proizvodnju. Rukovodstvo vrši organizaciono prilagođavanje i čini sve što je u njihovoj moći da se ekonomska i socijalna situacija poboljša ali to je dug i neizvestan put.

Po osnovu neisplaćenih zarada iz 2008.god. i ostalih prinadležnosti radnicima se duguje preko 140 miliona čemu treba dodati i 4,5 neisplaćene zarade za ovu godinu i ne zna se odakle će biti obezbeđena sredstva.

Radni staž nije povezan od 2005.god. pa je veliki broj ljudi onemogućen da ode u penziju. Na osnovu odluke Vlade Republike Srbije očekuje se povezivanje staža za period 2005.-2010.god. a u planira se i sprovođenje socijalnog programa kojim bi broj radnika bio smanjen na optimalan nivo.

U početnim potezima novog rukovodstva vidljiva je želja da se Želvoz pokrene ali očigledno je da je novo rukovodstvo sklono potezima koji nisu uvek u skladu sa zakonima RS. Industrijski sindikat Srbije će u tim situacijama, kao i do sada, oštro reagovati. Pošto imamo najave da će zarade za period januar-maj 2011.god. retroaktivno biti umanjene do minimalnog iznosa kao i da će vreme provedeno u štraku biti plaćeno (čime se praktično vrši sponzorisanje organizatora štrajka), Industrijski sindikat će posebno da obrati pažnju na ova dva problema.

Očekujemo da bogato iskustvo generalnog direktora Novice Davidovića stečeno u drugim remonterskim firmama, a posebno u Bratstvu Subotica, u značajnoj meri može doprineti da se Želvoz pokrene i sve aktivnosti vezane za bolju poziciju Želvoza biće podržane od strane Industrijskog sindikata Srbije.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"