ARHIVA VESTI
     
 
Fridrih Ebert fondacija(FES) i Fondacija za razvoj ekonomskih nauka (FREN) promovisale knjigu profesora Branka Milanovića -„Bogati i siromašni“. Beleži se blagi pad globalne nejednakosti.

BOGATI I SIROMAŠNI




26.07.2011.
U organizaciji FES i FREM, 25.07.2011. u hotelu Zira održano predavanje o globalnim nejednakostima u svetu. Profesor Branko Milanović, vodeći ekonomista Odeljenja za istraživačke studije Svetske banke i gostujući profesor Johns Hopkins koledža za napredne međunarodne studije je predstavio svoju drugu knjigu „Bogati i siromašni“ kao nastavak knjige „Odvojeni svetovi“.
Profesor u knjizi govori vrlo popularnim i pristupačnim jezikom za šire čitalaštvo o nejednakosti u svim vremenskim i prostornim dimenzijama i kroz istorijske aspekte nejednakosti.
Kroz višegodišnje opširno istraživanje obavljeno u 120 zemalja profesor Milanović govori o aspektu nejednakosti unutar zemalja, Rusije, Kine, Srbije, Jugoslavije, SAD itd. Drugi aspekt se bavi nejednakostima između prosečnog dohotka država, npr Srbije i Grčke. Posebna analiza se odnosi na globalnu nejednakost između pojedinaca u svetu.
Kroz istorijski aspekt nejednakosti prati kretanje nejednakosti pre 150 godina i zadnjih 20 godina.
U poslednjem delu knjige kroz vinjete, studije slučaja iz literature, fudbala i odnosa između EU i SAD, plastično potkrepljuje svoje tvrdnje.
Gini koeficijent, pokazatelj nejednakosti pokazuje da su se razlike unutar država povećale i zbog toga što Kina, Indija i Brazil beleže godišnji rast od 8-10%.
Što se tiče globalne nejednakosti pojedinaca u svetu primetan je mali pad globalne nejednakosti. Ipak, 1% najbogatijih ljudi poseduje 13% svetskog dohotka.
Ako posmatramo odvojeno države, na primer Švedsku ili SAD postoji blagi porast nejednakosti. U Brazilu se beleži blagi pad nejednakosti.
Istražujući EU Milanović dalazi do zaključka da je proširenje sa 15 na 27 članice dovelo do povećanja nejednakosti što bi se nastavilo povećanjem broja članova. Po njemu je lokacija dominantan izvor nejednakosti a veće migracije na tržištu rada bi dovele do smanjenja nejednakosti unutar EU ali bi se povećala nejednakost unutar država.
Predstavnici Industrijskog sindikata Srbije su ovim izuzetnim predavanjem dobili potvrdu stava o potrebi jačanja radništva unutar nacionalnih granica.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"