ARHIVA VESTI
     
 
Industrijska politika Srbije centralna tema Radionice u kojoj su učestvovali Samostalni sindikat metalaca Srbije (SSMS) i Industrijski sindikat Srbije (ISS). Održavanje radionice omogućili su Friedrich Ebert Fondacija (FES) i Nemački sindikat metalaca IGM. Bez razvijene industrije nema napretka Srbije.

SINDIKATI O INDUSTRIJSKOJ POLITICI




30.06.2011. Višedecenijsko propadanje industrijskih kapaciteta Srbije najbolje se ogleda na primeru metalske industrije za koju slobodno možemo reći da je desetkovana u proteklih dvadesetak godina. Polazeći od ove činjenice srpski metalski sindikati SSMS i ISS uz svesrdno razumevanje, pomoć i podršku FES-a i IGM-a su kroz dvodenvni rad radionice na temu „Ideje za industrijsku plitiku Srbije“ analizirajući aktuelnu situaciju u metalskoj industriji Srbije doneli zaključke i stavove kojim će se rukovoditi u narednom periodu. U forumilisanju ovih stavova svoj pun doprinos dala je „Studija o razvoju i perspektivama metalske industrije u Srbiji“ profesorke Radmile Grozdanić koja je omogućila predstavnicima sindikata da otvorenih očiju sagledaju stanje metalske industrije Srbije i na osnovu toga otpočnu borbu i aktivnosti za spas i napredak metalske industrije Srbije. Građenju startegije doprinela je i analiza zasnovana na „Discussion outline“ koji su predstavnici sindikata izvršili a čiji je autor Guido Nellisen iz belgijskog sindikata metalaca. Korisna diskusija koja je obuhvatila sveobuhvatno stanje metalske industrije Srbije (industrije čelika, metala, metalskih proizvoda, automobilske industrije, električne uređaje i elektronski inžinjering) i njihovo povezivanje sa agro indsutrijom, industrijom metalnog i elektrootpada doprinelo je da se formulišu zaključci koji će rukovoditi aktivnosti ova dva sindikata.



Značajno je da je diskusija obuhvatila analizu i stanje u srednjoškolskom i visokoškolskom obrazovanju za potrebe razvoja industrije uz konstataciju da mnoga zanimanja koja su tardicionalno bila prisutna u industriji Srbije nestaju i da ne postoji jasno sagledavanje potreba za obrazovanje industrijskih kadrova.



Posle analize pojedinih industrijskih sektora i diskusije dogovoreno je da SSMS i ISS oformi radni tim koji će biti zadužen da objedini stavove i politike koje su produkovane na ovoj radionici a što će biti ugrađeno u zajednički dokument „Osnovni izazovi za forumlisanje industrijske politke Srbije do 2020.g.“. Ova dva sindikata će takođe svoje zaključke i predloge u vidu prezentacije izneti na seminaru u Zagrebu koji se održava od 14. do 16.septembra sa temom „U susret održivoj, industrijskoj politici zemalja jugoistočne Evrope“. Održana radionica je potvrdila da srpski metalski sindikati imaju identične stavove, da su spremni da zajedno ackiono deluju i da pored toga što imaju zajedničku sadašnjost oni grade i zajedničku budućnost i preuzimaju odgovornost u borbi za opstanak i razvoj metalske industrije Srbije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"