ARHIVA VESTI
     
 
Nezavisni sindikat metalaca USS (NSM USS) kao centar sticanja praktičnih sindikalnih znanja i veština. Članice Industrijskog sindikata Srbije (ISS), dragi gosti NSM USS.

PRAKTIČNA SINDIKALNA OBUKA




27.06.2011. Razvijajući bratsku sindikalnu saradnju, ISS i NSM- USS su utvrdili edukativni i praktični potencijal kojim raspolaže NSM – USS i koji treba staviti u funkciju jačanja sindikata na nivou preduzeća, jer je to mesto gde se odvija život, tu se gubi ili pobeđuje, tu članovi sindikata najbolje vide ili osećaju uspešnost ili neuspešnost rada sindikata. Predstavnici ISS iz Fabrike kablova Zaječar i DAD Drexlmaier Zrenjanin su u pojedinačnim posetama NSM-USS imali mogućnost da dobiju pravu sliku o nastanku, jačanju i pozicioniranju sindikata u kompaniji USS, čuju šta sve radi i preduzima poslodavac kojem su zaposleni, njihova bezbednost i zadovoljstvo prioritet koji se ostvaruje u svakodnevnoj saradnji.



U USS –u nema gubitnika i poraženih, ovde je socijalni dijalog dobio svoju punoću i dao rezultat koji može poslužiti kao etalon za građenje takvih i sličnih odnosa u preduzećima gde ISS ima svoje organizacije i članstvo. Posetioci iz Fabrike kabloba i DAD DM su imali prilike da u razgovoru sa predsednikom NSM –USS, Miletom Gujaničićem, dobiju informacije o aktivnostima koje poslovodstvo i sindikati USS zajednički donose i sprovode. Bezbednost, ekologija, kodeksi ponašanja, razne vrste pomoći i podrške koje je poslodavac uspostavio, poštovanje Kolektivnog ugovora i svakog pojedinačnog radnika USS su „otvorila oči“ kolegama iz ISS i ohrabrili ih da na nivou svojih preduzeća uspostave prisutne odnose u USS. Ovi odnosi, kako je istakao Mileta Gujaničić, imaju svoje utemeljenje i osnov u Devet principa koje je proklamovao Elbert Gary, predsednik USS od 1903-1920. godine i koja su „svetinja“ u poslovanju USS. Judge Elbert Gary Predsednik U. S. Steel 1903 - 1927 * Ja verujem da kada je nešto dobro, to dobro će na kraju biti trajno uspešno. * Najveća nagrada dolazi od poštenog ponašanja. Na duže staze, loši rezultati dolaze od sebičnog, nepoštenog i nepravičnog ponašanja. * Ja verujem u nadmetanje... trku treba da dobije najbrži, a taj uspeh treba da ostvari onaj koji je najpošteniji i najaktivniji. * Ja verujem da nijedna industrija ne može imati trajno uspešne rezultate ukoliko ne tretira podjednako i humano svoje zaposlene. * Ja duboko verujem u javnost. Najsigurniji i najmudriji način rešavanja stvari je javno mišljenje. * Ukoliko želimo da uspemo u poslu, mi se moramo pridržavati principa koji su pošteni, iskreni, pravični, zakoniti i pošteni. * Moramo sebe uzdići na nivo pravičnosti koji će privući pažnju i osigurati odobrenje svih uspešnih u svom poslu. * Mi ne zagovaramo kombinacije ili dogovore koji ograničavaju poslovanje, niti na bilo koji način ne postupamo suprotno zakonu ili dobrobiti zajednice. * Ne smemo nikada zaboraviti da su naša prava i interesi podredjeni dobrobiti zajednice.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"