ARHIVA VESTI
     
 
Fond Centar za demokratiju i Friedrich Ebert Fondacija organizatori debate „Kako suzbiti kompanijsku korupciju“.

KOMPANIJSKA KORUPCIJA?!




Centar za demokratiju kao članica Mreže Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija u Srbiji organizovala je debatu na temu suzbijanja kompanijske korupcije i njenog postojanja uključivši predstavnike izvršne vlasti, nezavisne eksperte, NVO organizacije i predstavnike sindikata. Ispred Industrijskog sindikata Srbije kao članice Mreže Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija učešće u debati je uzeo predsednik Dragan Matić.

Učesnici su aktualizovali modalitete borbe protiv korupcije uz konstataciju da je korupcija u Srbiji na neprimereno visokom nivou i da smo se mi kao narod i društvo navikli na njeno prisustvo upražnjavajući je kao redovnu i neophodnu aktivnost. Postavilo se pitanje da li u borbi protiv korupcije postoji institucionalna podrška, kako korupcija utiče na javne nabavke i tendere i da li postoji pravna zaštita za „uzbunjivače“ (osobe koje prijavlju i ukazuju na korupciju) u javnom i privatnom sektoru.



Zorana Marković, ispred Agencije za borbu protiv korupcije ističe da korupcija prožima čitavo društvo, da je borba protiv korupcije od nacionalnog značaja i da ukoliko korupciju ne dovedemo u „prihvatljive okvire“ članstvo u Evropskoj uniji će biti samo san. Po nekim podacima 3-5% BDP završava u oblasti korupcije.

Govoreći o iskustvu ISS kada je kompanijska korupcija u pitanju Dragan Matić je naznačio da je korupcija sofisticirana kriminalna aktivnost koju upražnjavaju u vosokom procentu visokobrazovani ljudi na rukovodećim mestima u državnim ili privatnim preduzećima i institucijama.



Mnogi priželjkuju da budu predmet korupcije dok druga grupa želi da ima mogućnost (novac) da korumpira druge. Sindikati se sa korupcijom sreću od trenutka kada su postali potpisnici kolektivnih ugovora a tzv „reprezentativni“ sindikati proširili su paletu moguće korupcije. Najbolju sliku o korupciji možemo sagledati na velikoj korupcionaškoj aferi pod nazivom „Kofer“ i učesnicima te afere.

Učesnici debate su iskazali potrebu da se u ovom i proširenom sazivu susretnu do kraja godine.

 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"