ARHIVA VESTI
     
 
PORESKE OLAKŠICE NA ZARADE ZAPOSLENIH U SRBIJI

U DŽEPOVIMA RADNIKA VIŠE NOVCA




Beograd, 17. 01.2007.
Zakonom o izmenama i dopunama zakona o porezu na dohodak građana, koji je stupio na snagu 1.januara 2007.godine, smanjen je porez na zarade zaposlenih, i to utvrđivanjem fiksnog neoporezivog iznosa (dela) zarade i smanjenjem stope poreza na oporezivi iznos sa 14% na 12%.

Da podsetimo zapsolene da je i ranije, pre 2001.godine, deo bruto zarade bio oslobođen poreza. Najnovijim izmenama Zakona se to oslobađanje ponovo uvodi, sada u iznosu od 5000 dinara.

Primenom novog Zakona će za isplatu 100 dinara neto zarade biti potrebno u proseku 62,7 dinara na ime poreza i doprinosa iz i na zaradu, a do sada je za dažbine na taj iznos neto zarade trebalo izdvojiti 73,1 dinar.
Evo kako efekti izmene Zakona izgledaju u praksi. Po starom Zakonu poslodavac je na zaradu od 15 000 dinara bruto, plaćao porez u iznosu od 2 100 dinara, a po novom zakonu plaća na istu zaradu iznos od 1 200 dinara.

Na zaradu od 20000 dinara bruto, porez je iznosio 2 800 dinara, a po novom 1 800 dinara. Na zaradu od 25 000 dinara bruto, porez je iznosio 3 500 dinara, a po novom 2 400 dinara. Na zaradu od 40 000 dinara bruto, porez je iznosio 5 600 dinara, a po novom 4 200 dinara.Nije uopšte teško zaključiti da se smanjenjem poreza oslobađa značajan deo sredstava koji može dovesti ili do povećanja neto zarada (što bi bila striktna primena Zakona) ili će poslodavcima ostati pristojna suma novca na raspolaganju.

Obzirom da se radi o sredstvima koja su sastavni deo bruto zarade, polazište sindikata bi trebalo da bude da se efekti smanjenja poreza preliju u povećanje neto zarada, što na kratak rok izgleda kao najbolje rešenje. S druge strane, uvažavajući intencije zakonodavca da smanjenjem poreza na zarade rastereti poslodavce i potstakne investiranje, otvaranje novih radnih mesta, poboljšanje uslova rada, sindikati bi mogli podržati i opciju u kojoj se ova promena ne bi (ili ne u punom iznosu) odrazila na neto zarade, pod uslovom da to stvarno dovede do povećanja investicija, očuvanja ili povećanja broja radnih mesta, poboljšanja bezbednosti i zdravlja na radu.

U svakom slučaju, sindikati ne smeju biti pasivni posmatrači već aktivni učesnici u odlučivanju na koji način će se usmeriti sredstva od smanjenja poreza na dohodak građana. Država je učinila svoje, a na nama i poslodavcima je da opredelimo kako to čega se država odrekla upotrebimo na najbolji način, ceneći interese obe strane, kako krtakoročne, tako i dugoročne efekte.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"