ARHIVA VESTI
     
 
Trideset šesta sednica Odbora za industriju Skupštine Republike Sebije je održana u Koncernu Petar Drapšin Mladenovac (PDM). Industrijski sindikat Srbije učestvovao u radu sednice.

RAZVOJ INDUSTRIJE – RAZVOJ DRUŠTVA




01.06.2011. Sednica Odbora za industriju okupila je pored članova odbora predstavnike Privredne komore Srbije (PKS), Unije poslodavaca Srbije (UPS), direktore pojedinih preduzeća i predstavnike Industrijskog sindikata Srbije (ISS) i Saveza sindikata metalaca Srbije (SSMS). Dnevni red ove sednice je obuhvatio tri tačke: Stanje u Koncernu Petar Drapšin, Aktuelna situacija u Namenskoj industriji i Stanje u industriji Srbije. Učesnicima se prvo obratio predsedik odbora Milorad Buha, konstatujući da odbor nema kvorum za odlučivanje i dao reč direktoru Petra Drapšina, Petru Milovanoviću, koji je predstavio PDM, njegovu trenutnu ekonomsku i socijalnu poziciju i neophodne mere koje bi omogućile da PDM opstane na tržištu a radnici sačuvaju radna mesta. Prisutni su se saglasili da je situacija u PDM-u identična većini preuzeća koja se nalaze u procesu restruktuiranja. Govorili su i članovi odbora, malo više kao stranački predstavnici a manje kao privrednici i članovi odbora. Stručno i nadahnuto izlaganje sa puno konkretnih podataka i analiza je imao sekretar Privredne komore Srbije( PKS), Nebojša Obradović.



Svoj doprinos dali su i predstavnici Unije poslodavaca Srbije govoreći o aktivnostima UPS-a u oblasti industrije. O neophodnosti imanja Strategije razvoja industije Srbije, govorio je Dragan Matić, predsednik Industrijskog sindikata Srbije, ukazujući da država ubuduće mora nastaviti subvencionisanje pojedinih preduzeća čiji programi imaju prođu na tržištu.



Protekcionizam i državni intervencionizam u aktuelnom, političkom, ekonomskom i socijalnom trenuku ne smeju biti odbacivani kao relikti komunizma jer su najveće države i ekonomije sveta posegle za njima u trenutku ekonomske krize. Matić je takođe konstatovao da razvoj industrije u visokom procentu zavisi od političke volje, te da dolazak stranih investitira direkto utiče na zapošljavanje, viši stepen industijske kulture, tehnološko oplemenjivanje i signal drugim kompanijama da dođu u Srbiju. O situaciji u Namenskoj industriji se nije govorilo jer se predstavnik Ministarstva odbrane nije pojavio do kraja sednice. Najavljeno je da će sledećoj sednici Odbora za industriju prisustvovati Ministar za ekonomiju i regionalni razvoj, Nebojša Ćirić, koji će podneti izveštaj o stanju u oblasti industrije i o aktivnostima Ministarstva.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"