ARHIVA VESTI
     
 
Socijalno preduzetništvo kao neophodnost u tretmanu socijalno ugroženih kategorija kao mogućnost novog zapošljavanja. Evropska iskustva koristiti u praksi i zakonodavstvu Srbije.

SOCIJALNO PREDUZETNIŠTVO




27.04.2011. Okrugli sto na temu „Socijalno preduzetništvo i upućivanje – primeri dobre prakse u Evropi i Srbiji“ u organizaciji Privredne komore Beograda i Udruženja poslodavaca Srbije „Poslodavac“, okupilo je predstavnike Skupštine grada Beograda, Nacionalne službe za zapošljavanje, pripadnike nevladinih organizacija i sindikata, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ekonomskog fakulteta i Foruma mladih sa invaliditetom. Učesnici su u prvom delu razmatrali pravni okvir i mere podrške za razvoj socijalnih preduzeća u Srbiji a u drugom delu govorilo se o preduzetništvu u službi stvaranja društvene frednosti. Učesnici okruglog stola iz redova Industrijskog sindikata Srbije su po prvi put imali prilike da socijalno preduzetništvo vide i kao mogućnost značajnog zapošljavanja najugroženijih socijalnih kategorija.



Kroz diskusiju konstatovano je da Srbija nema adekvatnnu zakonsku i podzakonsku regulativu za uspešno funkcionisanje socijalnih preduzeća i da su znanja o potencijalima ovog sektora mala. Socijalno preduzetništvo može biti ključni činioc socijalne integracije i zapošljavanja. Održani okrugli sto i njegovi zaključci u velikoj meri doprinose podizanju nivoa svesti o potrebi i značaju razvoja ove kategorije preduzetništva u Srbiji, od interesa za lokalnu zajednicu i širu javnost.



Zaključci okruglog stola biće dostavljeni nadležnim institucijama. Industrijski sindikat Srbije u socijalnom preduzetništvu vidi zaposlene kojima je sindikalno organizovanje i zaštita od životnog značaja.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"