ARHIVA VESTI
     
 
U Beogradu održan X ekonomsko politički forum -Ekonomski put u budućnost: Srbija i EU. Nemački model socijalne tržišne privrede dobar primer za nastavak srpske reforme društva.

EU KAO CILJ A NE SREDSTVO




19.04.2011. U organizaciji Fondacije Konrad Adenauer(KAS) i Biznis Info Grupe, u Beogradu je održan X ekonomsko –politički forum na temu: Prednosti i izazovi ulaska Srbije u Evropsku uniju. Forum je u okupio značajne eksperte iz oblasti evropskih integracija i ekonomije sa ciljem da komentarišu Ekonomski put Srbije ka EU i trenutnu ekonomsko političku situaciju. Zajednički stav je bio da je EU sredstvo a ne cilj društvene reforme u Srbiji a da proces pristupanja, njegovi rezultati i rokovi zavise isključivo od nas samih i rezultata ekonomskih, političkih i socijalnih reformi, o čemu su govorili Jurij Bajec, savetnik predsednika Vlade Republike Srbije, Mihailo Crnobrnja, profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA), Petrašin Jakovljević, direktor kompanije Metalac –Gornji Milanovac i Dušan Pavlović, profesor Fakulteta političkih nauka.



U ovom političkom trenutku po istraživanjima građana samo 43% se izjasnilo za priključivanje EU i taj procenat je u opadanju, što zabrinjava. Jedan od ciljeva ovog foruma je marketing i edukaciji građana Srbije o EU, na čemu treba raditi u kontinuitetu ali bez idealizovanja slike o EU već argumentima i jasnim stavovima o prednostima i izazovima ulaska Srbije u EU.



Prednosti EU su pristup finansijskim sredstvima, pomoć evropskih institucija i jačanje institucionalnog i regulativnog okruženja a problema na Evropskom putu previše. Čekaju nas ozbiljne reforme iz oblasti ekonomije, investicija, smanjenja korupcije i sive ekonomije, oblasti zakonodavstva, pravosuđa i td., a u tome nas još uvek ozbiljno koče retrogradne političke snage i snažna ekonomska elita koja se protivi reformama.



Na tom ekonomskom putu imamo i imaćemo podršku Evropske unije ali i dobre primere nekih članica EU kao što su Slovačka i Nemačka koja je modelom socijalne tržišne privrede iz pepela podigla razorenu Nemačku nakon Drugog svetskog rata o čemu su govorili Henri Bohnet, direktor KAS-a i Frank Kohlenberger, finansijski menadžer za Srbiju pri Evropskoj komisiji.

U prepunoj sali TANJUGA tribini su prisustvovali i predstavnici Industrijskog sindikata Srbije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"