U Katovicama Poljska održana XII Međunarodna konferencija u organizaciji Otto Brener Fondacije. Evropa industrijskih regiona, rast i zaštita životne sredine centralne teme Konferencije.

INDUSTRIJSKE OBLASTI EVROPE - RAST I ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

18.04.2011. Po dvanesti put Fondacija Otto Brener uz pomoć Friedrich Ebert Fondacije, Hans Bekler Fondacije i Evropskog sindikalnog instituta organizuje Međunarodnu konferenciju sa centralnom temom: Evropske industrijske regije njihov rast i zaštita životne sredine.

Domaćin Konferencije je bio grad Katovice u Poljskoj u regiji Šlezije koja je poznata po različitim industrijskim politikama koje su uzrokovane značajnim ekonomskim i političkim događanjima. U radu Konferencije učestvovalo je više od sto učesnika a pored predstavnika sindikata Konferenciji su prisutvovali istaknuti stručnjaci koji su iznosili svoje referati i bili moderatori u radu okruglih stolova.Konferenciji su prisustvovali predstavnici Industrijskog sindikata Srbije, Saveza samostalnih sindikata Srbije te profesor doktor Darko Marinković. Centralne teme Konfrencije su se odnosile na Evropsku industrijsku politiku, postignuća evropskog socijalnog modela, razmatranje posledica globalne ekonomske krize u industrijskim regijama Evrope a značajan deo Konferncije kroz mnogobrojne referate i izlaganja je bio posvećen zaštiti životne sredine.

Izuzetno izlaganje je bilo vezano za razvoj elektro automobila, njegove posledice na zapošljavanje i strukturu radne snage u periodu do 2020.godine. Održana Konferencija je omogućila da učesnici dobiju značajne informaicje o najvažnijim događanjima u industriji Evrope i sveta sa akcentom na alternativne ekološke, obnovljive izvore energije i mere koje je neophodno sprovesti kada je u pitanju zaštita životne sredine i klimatske promene. Na Konfreenciji Industrijski sindikat Srbije su predstavljali Dragan Matić, Rudolf Navijalić i Jasmina Petrović.