ZA ULAZAK U EVROPU OBAVEZNA PODELA SINDIKALNE IMOVINE

SAMOSTALNI SINDIKAT - PRAVI BOGATAŠ

Beograd, 16.01.2007.
Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj sindikalna imovina nije podeljena.Evropska konfederacija sindikata nedavno je upozorila da e iskoristiti svoj uticaj u Evropskoj uniji i usloviti ulazak naše zemlje u EU rešenjem ovog problema. Imovina se neće podeliti sve dok Evropa jasno ne kaže da to mora da se učini, smatra Branislav Čanak, predsednik Ujedinjenog granskog sindikata „Nezavisnost“.

- Savez samostalnih sindikata Srbije ima više od 40.000 metara kvadratnih prostora. Toliko nema nijedan sindikat na svetu. Njima toliki prostor nije potreban, i zato veći njegov deo, mislim čak 90 odsto, iznajmljuju. Dok se oni razbacuju i izdaju prostor, mi za prostorije u Nušićevoj ulici, gde nam je centrala, na ime zakupa mesečno izdvajamo 10.000 evra, navodi Čanak. On ne zna koliko tačno Savez sindikata Srbije prihoduje od iznajmljivanja prostorija, ali kaže da je na jednom skupu čuo da se radi o sumi od 100 miliona dinara mesečno.

U Savezu sindikata Srbije tvrde da oni prostor ne izdaju, već je to radio Savez sindikata Srbije i Crne Gore. - Naša centrala ima 1.300 kvadrata u Dečanskoj ulici u Beogradu.Toliko pripada nama, a koliko imaju opštinska i gradska veća, ja ne znam, kaže za „Blic“ Ljubisav Orbović, potpredsednik SSS, uz tvrdnju da ova centrala nije imala nikakve finansijske koristi od iznajmljivanja prostora od strane Saveza sindikata Srbije i Crne Gore. Kako se dele pare od najma prostora, niko ne želi da kaže, a u tom fantomskom sindikatu SCG nismo uspeli da nadjemo sagovornika.

Slobodan Lalović,Ministar rada na nedavnom kongresu UGS „Nezavisno-st“, najavio je da će država konačno ovoj sindikalnoj centrali dati prostorije u zgradi u Nušićevoj, koje oni i sada koriste. Branislav Čanak, prvi čovek ove centrale, kaže da ne može da bude sasvim siguran da će pomenuti prostor i dobiti, tim pre što je ministar samo dan kasnije i sam rekao da će im prostorije biti date, ali tek za šest meseci. - Davali su oni nama prostor i ranije, ali takav da tamo nije moglo ni da se udje. Reč je o prostorijama na Kosančićevom vencu, koje niko nije koristio poslednjih 20 godina. Bile su takve, da su nam se i iz Ministarstva rada kasnije izvinjavali što su nam ih ponudili, kaže Čanak.

Koliko članova toliko imovine. U sindikalnim centralama se slažu da imovinu nije lako podeliti, ali navode da je u zemljama istočne Evrope, gde je nekada kao i kod nas postojao samo jedan sindikat, taj posao ipak uradjen. Sindikalne organizacije, naime, dobijale su imovinu srazmerno broju učlanjenih radnika.