ARHIVA VESTI
     
 
GS TEKSTILA, KOZE I OBUCE "NEZAVISNOST" POKRENUO JE KAMPANJU ZA POBOLJSANJE USLOVA RADA U OVOJ INDUSTRIJI

HALJINA ŠIVENA OČAJEM




Beograd, 29.12.2006.
Granski sindikat Tekstila, kože i obuće "Nezavisnost" pokrenuo je kampanju za poboljšanje uslova za rad u delatnostima koje pokriva. Kampanja će trajati cele sledeće godine, a o detaljima će javnost biti naknadno informisana. Kampanju započinjemo pismom jedne gospodje ...

Pismo gospodje glasi:

- " Vazno...vazno...vazno... Nova godina je na pragu. Prošle godine, negde u ovo vreme kupila sam fenomenalnu haljinu - "san snova". Jedva sam čekala doček Nove godine da svojim izgledom, sve prisutne "oborim sa nogu". Međutim, doček je bio pravi fijasko, jer sam se osećala užasno. Moja "fenomenalna haljina" me je glockala, bockala i na svaki način smetala, tako, da sam jedva čekala da je skinem. Muž mi je rekao da to ne može da bude zbog haljine, nego da sam ja nervozna, da uvek nešto zakeram itd. Ma, potpuni fijasko.
Tokom godine je bilo jos nekoliko prilika, kada sam oblačila moju "fenomenalnu haljinu". I opet se isto ponavljalo: glockanje, bockanje, neki nemir i teskoba, koju sam osećala dok sam je nosila, pa i posle nošenja. Da sam boljeg imovnog stanja sigurno bih je bacila, a ovako... Krenula sam po lekarima da se utvrdi da li imam neku alergiju i na šta ? Uputili su me da bolje zagledam vrste materijala od kojih je napravljena moja odeća i da pratim koja vrsta odeće izaziva slične senzacije. Lekari ništa nisu našli, ali su mi savetovali da se okružim pozitivnom energijom.
Tada mi je sinulo. Setila sam se jedne TV emisije, gde se govorilo o lošim uslovima rada u tekstilnoj industriji, o buci i prekovremenim satima, koje radnice provode pored šivaćih i drugih mašina, o njihovim bolnim leđima i očima, o prašini koju udišu, o njihovim suzama, znoju i patnji. Osećam da je i moja "fenomenalna haljina" sašivena u takvim uslovima, bez dobre ventilacije sa "čkiljavim" svetlima, rukama radnice koja je tog sata saznala da mora da radi prekovremeno, dok se ne završi serija proizvoda. A ona je zabrinuta, jer je ostavila malo dete u privatnom stanu, pod povremenim nadzorom komšinice, dok joj se muž ne vrati sa njegovog posla na gradilištu. Moja "fenomenalna haljina" je puna negativne energije, puna brige, patnje, nezadovoljstva mizernim zaradama, frustracije, diskriminacije.
Kako izabrati pozitivnu odeću?
Nema načina da je prepoznamo, jer izgleda jednako kao i ona puna negativne energije. Da li treba da se vratimo vek-dva unatrag, pa da svako od nas pravi odeću i obuću za sebe, od tkanja materijala, štavljenja kože, pa do finalnog proizvoda. Ne to nije rešenje.Pravo rezenje je da vlasnici firmi, poslodavci, drzava i svi oni koji imaju uticaja, predano rade na poboljsanju uslova za rad da bi ih ucinili dostojnim coveka, u tekstilnoj, kozarskoj i obucarskoj industriji, koje proizvode predmete koji su nam najbliskiji, jer ih nosimo na sebi !", kaze se na kraju pisma ove gospodje N.N.

Granski sindikat Tekstila, kože i obuće "Nezavisnost" prepoznao je sebe u delu citiranog pisma u kome se kaže ''da svi oni koji imaju uticaja, predano rade na poboljšanju uslova za rad, da bi ih učinili dostojnim čoveka u tekstilnoj, kožarskoj i obućarskoj industriji''. Tako je pismo potpisano sa N.N., poslužilo kao lajt motiv, za inače planiranu Kampanju ovog sindikata za poboljšanje uslova za rad u delatnostima koje pokriva i kojom će se baviti cele naredne godine. Sindikat je animirao i druge, tako da podršku za kampanju već imamo i od Udruženja građana "Felicitas", sa kojim sarađujemo. Mesta ima za sve zainteresovane, pridružite nam se. Osoba za kontakt u vezi sa kampanjom iz GS TKO "Nezavisnost" je Vera Kondić, stručna saradnica, koju možete kontaktirati na telefone 011/33 06 730 ili 011/33 06 731 ili preko e-mail adrese GSM "Nezavisnost": gsmnezav@EUnet.yu, gsmnezavisnost@gmail.com.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"