PRVA SEDNICA PREDSEDNISTVA UGS "NEZAVISNOST" POSLE VI KONGRESA

ANALIZA RADA VI KONGRESA

Beograd, 28.12.2006.
Na dnevnom redu prve sednice Predsednistva UGS "Nezavisnost" posle VI Kongresa bilo je: usvajanje Poslovnika o radu Predsedništva UGS „Nezavisnost“, informacija o VI Kongresu UGS „Nezavisnost“, upoznavanje sa zapisnicima sa konstitutivnih sednica Glavnog, Nadzornog i Statutarnog odbora i konstituisanje Predsedništva. Na dnevnom redu bilo je i pitanje predstojecih parlamentarnih izbora u Srbiji, pripreme za izradu završnih računa u granskim sindikatima i UGS „Nezavisnost“ i tekuća pitanja.

Nakon usvajanja poslovnika o radu, izvrseno je konstituisanje Predsednistva UGS "Nezavisnost". Značaj deo diskusija članova Predsedništva odnosio se na analizu i kritički osvrt rada VI Kongresa UGS „Nezavisnost“, koji su dominantno bili vezani za tehničke i delom organizacione propuste. Na dnevnom redu sastanka nasla su se jos i pitanja priprema za izradu zavrsnih racuna u granskim sindikatima i UGS-u i pitanje parlamentarnih izbora u Srbiji.

Predsedništvo je dobilo konačne sastave i spiskove Glavnog, Nadzornog i Statutarnog odbora UGS „Nezavisnost“. Izvršeno je i konstituisanje Predsedništva UGS „Nezavisnost“. Nastup dvojice kolega, pri kraju Kongresa, sa isticanjem ličnih problema, naišao je na kritike članova Predsedništva, mada su neki, na samom Kongresu, aplaudirali tim istim kolegama na izlaganje koje su imali. Istaknuto je, da su strani delegati, u kontaktima posle Kongresa, istakli zadovoljstvo na organizaciji i sadržaju Kongresa, sa opaskom da previše demokratije, vodi u anarhiju. Sva ova iskustva treba ugraditi u buduće planiranje i održavanje velikih skupova kao što je i sam Kongres.

Najveći deo vremena sastanka Predsednistva bio je posvećen razmatranju treće tačke dnevnog reda, odnosno parlamentarnim izborima u Srbiji, gde su svi imali ponešto reći, sa zaključkom da treba izdati jedno saopštenje, čiji će autori biti Branislav Čanak i Zoran Stojiljković. Saopstenje ce biti izdato do 29.12.2006.godine, a konačan stav o parlamentarnim izborima u Srbiji UGS „Nezavisnost“ će zauzeti na sednici Glavnog odbora, planiranoj za 12.01.2007.godine.

Pod tekućim pitanjima od Predsednika Granskog sindikata uprave i pravosuđa „Nezavisnost“ (GS U i P) data je informacija o neažurnosti pravne službe, a tome su se priključii i Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije (GS PRS). Predsednik GSM „Nezavisnost“ je zahtevao da se za sledeću sednicu Predsedništva UGS „Nezavisnost“ priipremi informacija o poziciji i statusu NSPRV (Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine) u okviru GS PRS „Nezavisnost“ i UGS „Nezavisnost“. Takođe, treba ispoštovati dogovor neposredno pred VI Kongres, da se dugovanja grana prema UGS razmotre i nađu načini da se to reguliše shodno Statutu, kao i da se ubuduće to ne dešava. Mora se obezbediti da naši predstavnici u tripartitnim telima, prosleđuju materijale i svojim zamenicima, kako bi i oni kada se uključe u rad bili u punoj informaciji. Normalno bi i poželjno bilo da se godišnji izveštaj o radu naših koleginica i kolega, koji kao predstavnici UGS “Nezavisnost“ ucestvuju u tripartitnim telima: Socijalno ekonomski savet, Fond solidarnosti, Fond Pio, podnesu Glavnom odboru UGS "Nezavisnost" godišnji izveštaj.

Metalci se zalažu da se pod hitno napravi Plan rada UGS "Nezavisnost" za 2007.godinu baziran na kongresnim dokumetima i potrebama sindikata. Zahteva se da se problem radnika AD Milan Blagojevic u Smederevu, članova sindikata „Nezavisnost“, sa granskog nivoa - podigne na nivo UGS "Nezavisnost", s obzirom da Predrag Ranković Peconi, to isto radi i u povereništvima, GS HNER, GS PUTPViDI, a sada i u GST.

Neposredno posle iznetih stavova i zaključaka metalaca, pojedini članovi Predsedništva su napustili sednicu, bez odobrenja predsedavajućeg i time se izgubio kvorum za odlučivanje. Prva sednica Predsedništva UGS "Nezavisnost" posle VI Kongresa se završila u kasnim popodnevnim satima.