Poseta predsednika Industrijskog sindikata Srbije Raško-Rasinskom regionu. Blagi oporavak u Prvoj Petoleci Trstenik i Fabrici vagona Kraljevo.

POBOLJŠANJE PRIVREDNOG AMBIJENTA

07.09.2010.
Dva velika industrijska kapaciteta u Raško–Rasinskom regionu, Prva Petoletka Trstenik i Fabrika vagona Kraljevo beleže blagi rast proizvodnje za prvih 8 meseci 2010. godine. Oporavku su doprinele aktivnosti i mere Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja koje je subvencijama, a pre svega upošljavanje kapaciteta, doprinelo da se zaustavi trend pada iz 2009. godine.
Informacije dobijene od predstavnika Industrijskog sindikata IS PPT i FVK govore da se socijalno ekonomska situacija poboljšava ali je još daleko od potrebne i željene.
Dragan Matić je istakao važnost očuvanja i oživljavanja industrijskih kapaciteta Srbije te neophodnosti da se privatizacija odloži do sveukupnog poboljšanja privrednog ambijenta.
Televizija Trstenik je napravila intervju sa Draganom Matićem o najavama protesta pet relevantnih srpskih sindikata i zahteva da se predlog Zakona o penzijsko inalidskom osiguranju povuče iz skupštinske procedure.
Od trenutka raskida kupoprodajnog ugovora situacija u Fabricu vagona Kraljevo, značajno se poboljšava, veća je uposlenost a uspostavljena je i redovnost isplate zarada.
Prisutan problem zaostalih zarada može se rešiti pregovorima i dogovorom između radnika, sindikata i poslovodstva fabrike.
Za očekivati je da će u dogledno vreme u FVK biti potpisan novi kolektivni ugovor kod poslodavca.