ARHIVA VESTI
     
 
AMERICKA AGENCIJA ZA MEDJUNARODNI RAZVOJ "USAID"

PROGRAM ZA REFORMU STECAJNOG I IZVRSNOG POSTUPKA - "BES"




Beograd, 26.12. 2006.
Predstavnici industrijskih sindikata UGS "Nezavisnost", imali su zadovoljstvo da sa predstavnicima "USAID-a", razgovaraju o problematici stečaja i stečajnih procedura. Gospodin Milo Stevanović, nosilac programa "USAID", predstavio je dosadašnje aktivnosti u Srbiji, kao i iskustva u svome radu u Jermeniji, Crnoj Gori, Rumuniji.

Radi boljeg razumevanja teme sa ovog sastanka, dajemo jednu kraću prezentaciju programa reformi stečajnog i izvršnog postupka (BES).

Američka agencija za međunarodni razvoj USAID je 31. maja 2006. godine oformila program Reforme stečajnog i izvršnog postupka (BES), čiji je cilj suštinsko poboljšanje privrednog okruženja za domaće i strane investicije u Srbiji i stvaranje dinamičnije tržišne ekonomije, koja će podstaći privredni rast.

Stečaj, kao kolektivno, srazmerno namirenje poverilaca i delotvoran način rešavanja problema preduzeća sa ozbiljnim finansijskim poteškoćama i izvršenje, kao mehanizam pojednačnog namirenja, odnosno, kao uspešno okončanje sudskih sporova, opredeljujući su faktor za svakog investitora.

"BES" je opsežan program tehničke podrške, koji treba da ojača institucionalni okvir ključan za primenu propisa vezanih za stečajni sistem, odnosno koji treba da unapređuje i/ili menja regulatorni okvir nužan za obezbeđenje uspešnog izvršenja sudskih presuda.

Program će se realizovati kroz pružanje sveobuhvatne tehničke pomoći institucijama i učesnicima stečajnog i izvršnog postupka i to posebno trgovinskim sudovima, Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika i Agenciji za privatizaciju – Centar za sprovođenje stečajnih postupaka. S tim u vezi, cilj ovog projekta je da pomogne da se obezbede, kako tehnički tako i ljudski resursi u obe oblasti.

Predstavnici sindikata su iskazali veliku zainteresovanost za učešće u ovom procesu, kao i spremnost da do kraja januara 2007.godine, dostave USAID-u spisak preduzeća, koja bi mogla da budu uključena u projekat.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"