Saopštenje Industrijskog sindikata Srbije povodom Zaključka Vlade Srbije o isplati jednokratne pomoći zaposlenima u javnom sektoru.

Država jednima majka drugima maćeha

15.07.2010.
Industrijski sindikat izražava protest povodom Zaključka vlade Srbije o isplati jednokratne pomoći od 5.000 dinara, iz budžeta RS, zaposlenima na neodređeno vreme u organizacijama socijalnog osiguranja, zaposlenima u naučno-istraživačkim i inovacionim organizacijama čiji je osnivač Srbija, državnoj upravi, lokakalnim samoupravama i autonomnim pokrajinama, prosveti, policiji, vojsci, zdravstvu sa zaradama do 50.000 dinara.
Ako je jednokratna pomoć podeljena na ime regresa onda na njega imaju pravo svi zaposleni u javnom sektoru i oni sa zaradama iznad 50.000 dinara.
Da li je 50.000 granica siromaštva u Srbiji, ili je to sindikalna potrošačka korpa? Neki su ipak ostali prazne korpe.
Industrijski sindikat Srbije smatra da je krajnje licemerno podeliti jednokratnu pomoć od 5000 zaposlenima u javnom sektoru dok je ta pomoć potrebnija privredi, industriji jer se iz realnog sektora puni srpski budžet.
Tek 17,6 % zaposlenih prima redovne zarade, 16,8% kasni sa zaradama po 90 i više dana i pitanje je kada će im biti isplaćene. Veliki broj firmi ne isplaćuje zarade po nekoliko godina pa su radnici prinuđeni da štrajkuju glađu, odsecaju delove tela probadaju se ekserima da bi skrenuli pažnju vlasti koja se pravi dušebrižnik, ali samo za jednu grupu zaposlenih.
Poznato je da u Srbiji bar jedna trećina zaposlenih u privredi prima minimalac a po našim saznanjima izvestan broj prima zarade i ispod zakonom propisane minimalne. Veliki broj je na plaćenom odsustvu i u strahu da će biti proglašeno za tehnološki višak. Oni sanjaju o zaradi od 50.000 dinara a i pomoć od 5.000 bila veoma dragocena. Aktuelna vlast se ne interesuje za ove ciljne grupe.
Prateći statistiku zarada i odnos u privredi i vanprivredi jasno je da su zarade u privredi u kontinuitetu niže za oko 5%, posledniih meseci i do 10%, s tim što zarade u vanprivredi rastu a u privredi padaju pa je prosečna zarada u aprili bila 33.152 dinara u privredi, vanprivredi 38.544 a u maju u privredi 31.784 dinara.
Pre samo mesec–dva je Ministar za rad, Rasim Ljajić izjavio da je u Srbiji oko 700 000 gladnih a uskoro će biti i nekoliko miiona gladnih ali i poniženih jer pomoć od 5000 samo za izabranu kategoriju je poniženje i boli zaposlene u Srbiji isto koliko i glad.
Ako je Vlada imala cilj da podeli zaposlene u Srbiji ipak u tome nije uspela. Jer pomoć od 5.000 je za one koji dobijaju mizerna a za druge bi bila milostinja. Ovaj postupak Vlade Srbije vređa dostojanstvo svih zaposlenih u Srbiji.
Ovoliko konfuzije, neslaganja i različitih predloga u vezi jednokratne pomoći od strane nekoliko ministara doprinelo je samo još manjem poverenju građana Srbije u aktuelnu vlast koja beleži veći broj propusta.
Industrijski sindikat Srbije traži da se ova nepravda što pre ispravi da ne bismo dočekali vruću sindikalnu jesen jer Grčka nije tako daleko.