ARHIVA VESTI
     
 
Sindikalne centrale Srbije traže hitan sastanak sa predsednikom Vlade republike Srbije, Mirkom Cvetkovićem. Mišljenje i glas sindikata se mora uvažiti.

SINDIKATI TRAŽE PREMIJERA




Industrijski sindikat Srbije, SSSS, ASNS, KSS i US Sloga, su uputili pismo premijeru Cvetkoviću zahtevajući hitan sastanak.

U Pismu se kaže:

„Savez samostalnih sindikata Srbije, Konfederacija slobodnih sindikata, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, Industrijski sindikat Srbije i Ujedinjeni sindikati Srbije „Sloga“ traže hitan sastanak sa Vama, na kojem bi razgovarali o Predlogu zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, teškom materijalnom i socijalnom položaju zaposlenih i privatizaciji velikih sistema i javnog sektora.

Predlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se na najgrublji način bitno umanjuju prava sadašnjim i budućim penzionerima, ali i izuzetno težak materijalni i socijalni položaj zaposlenih, ujedinio je sindikate u Srbiji, koji su se na sastanku, održanom 9. jula 2010. godine u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, dogovorili da zajednički organizuju akcije kako taj zakon ne bi bio usvojen.

Sindikati smatraju neprihvatljivim sadržaj predloženih izmena i dopuna i način na koji se sprovode izmene Zakona o PIO, kao i to da je nedopustivo da takav zakon uđe u skupštinsku proceduru, a da pre toga nije o njemu raspravljano na Socijalno ekonomskom savetu, što je i zakonska obaveza.

Sindikati, takođe, skreću pažnju na izuzetno loš materijalni i socijalni položaj zaposlenih, dalje posledice ekonomske krize i realni pad zarada, privatizaciju javnih preduzeća, neophodnu zaštitu radnih mesta i najave izmena Zakona o radu.

Pre donošenja odluka o daljim vidovima sindikalne borbe, koji uključuju i štrajkove i masovne proteste, kao i organizaciju generalnog štrajka u Republici, sindikati su spremni da kroz dijalog, koji i dalje ostaje osnovno opredeljenje ka poboljšanju materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, sa Vama i resornim ministrima pokušaju da reše te probleme.

Zato od Vas tražimo sastanak na kojem bi se, uz prisustvo i resornih ministara, razgovaralo o tom i drugim zakonima koji se tiču zaposlenih i drugih građana Srbije.

U očekivanju da ćete u što kraćem roku zakazati sastanak.“


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"