ARHIVA VESTI
     
 
Zajedničko saopštenje relevantnih srpskih sindikata kao ohrabrenje radnicima Srbije. Sindikati preuzeli odgovornost za budućnost Srbije.

ZAKON O PIO UJEDINIO SINDIKATE U SRBIJI




Predlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se na najgrublji način bitno umanjuju prava sadašnjim i budućim penzionerima, ali i izuzetno težak materijalni i socijalni položaj zaposlenih, ujedinio je sindikate u Srbiji, koji su se danas dogovorili da zajednički organizuju akcije kako taj zakon ne bi bio usvojen.

Zato će od predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića zatražiti hitan sastanak na kojem bi se razgovaralo o tom i drugim zakonima koji se tiču zaposlenih i drugih građana Srbije, kao i o privatizaciji velikih sistema i javnog sektora.

To je odlučeno na zajedničkom sastanku u Savezu samostalnih sindikata Srbije, kojem su prisustvovali i predstavnici Konfederacije slobodnih sindikata, Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Industrijskih sindikata Srbije i Ujedinjenih sindikata Srbije „Sloga“.

Sindikati smatraju neprihvatljivim sadržaj predloženih izmena i dopuna i način na koji se sprovode izmene Zakona o PIO, kao i to da je nedopustivo da takav zakon uđe u skupštinsku proceduru, a da pre toga nije o njemu raspravljano na Socijalno ekonomskom savetu, što je i zakonska obaveza.

Sindikati će, u vidu amandmana, svim poslaničkim grupama uputiti primedbe i stavove vezane za Zakon o PIO i nizom drugih aktivnosti ukazati na sve nedostatke tog restriktivnog zakona.



Ukoliko te akcije ne budu donele rezultate, sindikati će organizovati štrajkove i masovne proteste, na kojima će, osim zahteva vezanih za taj zakon, skrenuti pažnju i na izuzetno loš materijalni i socijalni položaj zaposlenih, dalje posledice ekonomske krize i realni pad zarada, privatizaciju javnih preduzeća, zaštitu radnih mesta i najave izmena Zakona o radu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"