ARHIVA VESTI
     
 
U organizaciji Svetske (IMF) i Evropske federacije metalaca (EMF) u Sarajevu održan završni seminar za sindikate metalaca u okviru projekta FITIM /ISCOD/MCA-UGT o zdravlju i sigurnosti na poslu u sektorima metalne industrije i industrije neobojenih metala.

KOLEKTIVNO PREGOVARANJE I SOCIJALNI DIJALOG




Treći završni seminar za sindikate metalaca  u okviru projekta FITIM /ISCOD/MCA-UGT o zdravlju i sigurnosti na poslu u sektorima metalne industrije i industrije neobojenih metala okupio je predstavnike nacionalnih metalskih sindikata koji se bave zaštitom i bezbednošću iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Makedonije i Slovenije. 

Tri predstavnika Industrijskog sindikata Srbije, Negoslav Jovanović, potpredsednik, Mladen Ursulović i Neša Milošević iz RTB Bor  su predstavili aktivnosti i kampanje koje su u Srbiji sprovođene u 2009-2010. godini iz oblasti zdravlja i bezbednosti na radnom mestu u organizaciji ISS.



Učesnici seminara su imali prilike da čuju izlaganja i predavače iz FITIM –a, MCA-UGT-a i ISKOD-a koji su održali predavanja o rizicima profesionalnih bolesti, kolektivnom pregovaranju i socijalnom dijalogu u Španiji.

O radnoj inspekciji, zakonodavstvu, tendencijama i problemima, ulozi sindikata u oblasti radne inspekcije u periodu tranzicije  sindikalcima je govorio Viktor Kemp iz Evropskog sindikalnog instituta u Briselu.

Zanimljivo predavanje i iskustva Projekta „Jačanje efikasnosti Radne inspekcije“, MOR Norveške u Makedoniji i Crnoj Gori je imala Karmen Bueno iz MOR Budimpešte.

Zaključci učesnika seminara imaju za cilj da se iskoriste znanja, informacije i iskustva koja su prikupljena tokom tri faze projekta (zakonski okvir; prevencija; i kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog) od svake organizacije se traži da predstavi jedan nacrt plana rada sa naglaskom na:

1)    Jačanje sindikalnog delovanja u Komitetima za zdravlje i sigurnost na radu u preduzećima.

2)    Poboljšanje kolektivnog ugovora u oblasti zdravlja i sigurnosti na radu u preduzećima (kako u njihovoj primeni tako i u izradi platformi za obnovu) i

3)    Razvoj sindikalnih struktura na državnom nivou za koordinaciju i jačanje sindikalnih politika za zdravlje i sigurnost na radu ( na primer: razvoj programa minimalaca na državnom nivou za osobu odgovornu na državnom nivou za zdravlje i sugurnost na radu; razvoj programa obuke za delegate komiteta za zdravlje na radu, razvoj platforme za zahtevanje ispunjavanja zakona ili izmenu zakona; program rada sa radnom inspekcijom, itd)

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"