PODREGIONALNI SASTANAK SINDIKATA ZAPADNOG BALKANA

ULOGA I MESTO SINDIKATA U NOVIM USLOVIMA

Kotor, 26.12.2006.
Podržavajući zaključke I regionalnog sastanka sindikata Zapadnog Balkana, održanog 7.juna 2006.godine u Sarajevu, a u cilju pripreme za sastanak sindikata iz centarlne i istocne Evrope i novih nezavisnih država, čije je održavanje bilo planirano za 6. decembar 2006.godine u Briselu, održan je II Regionalni sastanak sindikata Zapadnog Balkana u Crnoj Gori.

Sastanak su zajedno organizovali Međunarodna konfederacija sindikata (MKS), i Evropsak konfederacija sindikata (EKS). Centralne teme sastanka bile su: Uloga i mesto sindikata regiona u novoj svetskoj sindikalnoj organizaciji MKS, sa posebnim akcentom na buduće formiranje Sveevropskog regionalnog saveta (PERC). Kao druga tačka sastanka bila je buduća regionalna sindikalna saradnja. Takođe je podeljen nacrt statuta PERC-a.

Sastanku su prisustvovali predstavnici sindikata iz Crne Gore, Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Albanije. Kolege Hubert Cambier, rukovodilac Odjeljenja za centralnu i Istočnu Evropu MKS-a, Grigor Gradev iz Evropskog sindikalnog instituta (ETUI-REHS), Ana Knežević, predsjednica SSSH i Slavoljub Luković, sekretar UGS Nezavisnost, čije je učešće bilo potvrđeno, ali su zbog vremenskih prilika na aerodromu Dubrovnik, bili spriječeni da dođu u Kotor.

Uz aktivno učešće svih prisutnih učesnika doneti su sledeći zaključci:

Obzirom da specifičnost organizovanja sindikalnog pokreta na Evropskom kontinentu u odnosu na ostale Regionalne organizacije MKS-a uzrokuje neuobičajeni status i konstelaciju odnosa u okviru buduće strukture PERC-a, učesnici sastanka zajednički izražavaju zabrinutost za položaj sindikata Zapadnog Balkana u budućem PERC-u, uz puno razumevanje i poštovanje potrebe očuvanja specifične uloge EKS-a, sa jedne strane, a i brojnog članstva i potreba zemalja bivšeg SSSR-a, sa druge strane.

Učesnici II Regionalnog sastanka sindikata Zapadnog Balkana se slažu, da se prilikom formiranja PERC-a, mora imati u vidu gore navedeni specifičan položaj ovog podregiona u okviru nove regionalne strukture s jedne strane, i njegova evropska vokacija s druge strane. Naime, iako se nalaze u različitim fazama integracionog procesa, sve zemlje Zapadnog Balkana imaju jasnu orijentaciju ka učlanjenju u EU, koje donosi nova pravila igre za sve socijalne aktere u državama. U tom smislu je buduće mjesto svih naših organizacija ne samo u PERC-u, već i u Evropskoj konfederaciji sindikata. U cilju poštovanja pomenute specifičnosti, u cilju veće efikasnosti i brzine sindikalnog odgovora na globalne izazove, učesnici preporučuju da se međunarodna sindikalna saradnja između sindikata Centralne i Istočne Evrope na nivou MKS-a, odnosno budućeg PERC-a i dalje odvija na principu podregiona, kako je to rađeno u okviru mreža bivšeg ICFTU-a.

U cilju izjednačavanja standarda na evropskom kontinentu i daljih evropskih integracija podregiona, učesnici sastanka smatraju da, kao što je isticano na dosadašnjim sastancima za Centralnu i Istočnu Evropu, promocija Evropskog socijalnog modela treba da bude jedan od glavnih, pa čak i najvažniji zadatak PERC-a.

Učesnici sastanka smatraju da jedno od predviđenih mjesta pomoćnika predsjednika PERC-a treba da pripadne predstavniku podregiona Zapadni Balkan, koji će biti predložen koncenzusom sindikalnih organizacija iz ovog podregiona. On bi na najbolji način predstavljao specifične interese regiona u najvišim telima međunarodnih i evropskih sindikalnih struktura.

Prisutni predstavnici sindikata, takođe smatraju neophodnim da, u cilju efikasne tehničke saradnje i efikasne razmjene informacija, jedan ili više zaposlenih u budućem sekretarijatu PERC-a, bude direktno i isključivo zadužen za kontakte sa sindikatima podregije Zapadni Balkan.

Učesnici sastanka jednoglasno podržavaju rad kancelarije MKS-a u Sarajevu, a imajući u vidu dosadašnju efikasnu saradnju, iznose potrebu za nastavkom njenih aktivnosti i u narednom periodu u okviru MKS-a, odnosno PERC-a.

Imajući u vidu efikasnost dosadašnje aktivnosti mreža mladih i žena u podregionu Jugoistočna Evropa, i uopšte u regionu Centralne i Istočne Evrope i novih nezavisnih država, učesnici sastanka jednoglasno podržavaju nastavak rada ovih mreža i u okviru MKS-a, odnosno PERC-a.

Iskazana je potreba da podregion Zapadni Balkan, mora imati predstavnike mladih i žena sa pravom glasa u okviru Generalne skupštine i Izvršnog sekretarijata PERC-a, i to najmanje dve predstavnice žena u jednog predstavnika mladih u Generalnoj skupštini, odnosno jednu predstavnicu žena u Izvršnom komitetu PERC-a.

Usaglašena je potreba uže i konkretnije međusobne saradnje i razmene informacija u narednom periodu, imajući u vidu sličnost problema sa kojima se susreću sindikalne organizacije podregiona Zapadni Balkan, na svim nivoima sindikalnog djelovanja. U tom pravcu će se nakon sastanka, početkom decembra u Briselu, dogovoriti sledeće okupljanje sindikata podregiona Zapadni Balkan.

Učesnici sastanka, smatraju da bi trebalo pojasniti ulogu sekretarijata PERC-a, precizirati, radi li se o tehničkom ili upravljačkom organu. Takodje, veoma je važno napraviti program rada PERC-a i jasnije definisati osnovne prioritete ove strukture u čijoj bi izradi učestvovali i sindikati Zapadnog Balkana.