ARHIVA VESTI
     
 
U Beogradu održana ADA Konferencija o stručnoj edukaciji odraslih. Kvalifikacijske veze kao instrument politike tržišta rada i podrška socijalnim partnerima. Industrijski sindikat Srbije daje podršlu učenju odraslih. Neophodan zakon.

Konkurentnost kroz celoživotno učenje




08.06.2010.
Austrijska agencija za razvoj ADA, Institut za strukovno obrazovanje BFI, Institut za socijalna istraživanja LR i Institut za unapređenje poslovanja WIFI su 08.06.2010. u Beogradu organizovali Konferenciju pod nazivom „Stručna edukacija odraslih kao centralni zadatak politike tržišta rada“.
ADA je prezentovala projekat „Kvalifikacijska veza Beograd“ kao model koji se oslanja na Evropsku strategiju zapošljavanja do 2020. godine koja treba da poveže sistem obrazovanja i politiku zapošljavanja.
Ivana Springer, predstavnica WIFI –Srbija, je govorila o iskustvu prve Kvalifikacijske veze Beograd po modelu Hrvatske i Austrije. Projekat je obuhvatio obuku za 28 trenera i više edukacijskih programa za nekoliko stotina polaznika.
Cilj projekta je postizanje konkurentnosti na tržištu rada kroz celoživotno učenje zaposlenih i nezaposlenih. Potrebno je kreirati fleksibilnu i adaptivnu radnu snagu i povećati mobilnost radne snage. To je moguće sprovesti stvaranjem kvalifikacijskih veza na tržištu rada kroz povezivanje socijalnih partnera.
U Austriji postoji preko 30 kvalifikacijskih udruženja sa više od desetak preduzeća gde se vrše različiti treninzi, edukacije i prekvalifikacije zaposlenih i nezaposlenih u zavisnosti od potreba preduzeća.
Konferenciji je prisustvovao, Radivoje Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete koji je prezentovao srpski model formalnog i neformalnog obrazovanja, istakavši da Srbija još uvek nema Zakon o celoživotnom obrazovanju.
Vesna Fabijan, Nacionalna služba za zapošljavanje, je istakla da je srednje stručno obrazovanje neadekvatno, da i pored pozitivnih projekata koje sprovodi služba zapošljavanja postoje brojni problemi pošto se reforme u svim sektorima društva negativno reflektuju i na mogućnosti NSZ. Da bi mladi ljudi bili konkurentni na tržištu rada mora se staviti akcenat na praksu a sistem obrazovanja treba da ima korektivnu funkciju kroz predviđanje budućih potreba za kadrovima.
Za pojedine srpske poslodavce dobar kadar treba da radi 6 poslova a ne jedan da bi imali što manje troškove poslovanja. To dodatno zbunjuje ljude koji konkurišu za posao jer takve veštine poseduje samo „supermen“.
Bojan Ristić, načelnik za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih je rekao da je usvojena Strategija razvoja stručnog obrazovanja u Srbiji i osnovan Savet za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih ali da još uvek ne postoji Nacionalni okvir kvalifikacija. Predstavnici ISS su pokazali posebno interesovanje o poziciji sindikata i njegovom učešću u prezentovanim programima.
U projekat su uključeni pored desetak značajnih firmi u Srbiji, NSZ, Unija poslodavaca, ministarstva i sindikati. Pozitivni rezultati srpskih firmi koje su postigli kroz Kvalifikacijsku vezu Beograd treba da budu podstrek i motivacija za ostala preduzeća u cilju što uspešnijeg poslovanja.
Industrijski sindikat Srbije (ISS) već godinama sprovodi ideju celoživotnog učenja kroz stalne edukacije svojih poverenika, funkcionera i članova. Potpredsednica ISS, Gordana Aleksić, je izrazila interes da se kao ISS socijalni partner uključi u naredni projekat kvalifikacijske veze u Srbiji.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"