ARHIVA VESTI
     
 
KOMENTAR: SINDIKAT ILI POLITIKA

MALO MORGEN




Beograd, 19.12.2006.
Koliki se znacaj daje politickim liderima, najbolje govore predizborne kampanje, koje se trenutno vode uzduz i popreko Srbije? Srbi vole politiku, ali se njom bave na tradicionalno diletantski, amaterski i neobavezan nacin. Iako izbori nisu "rat", stice se utisak da znacajan deo naroda, politickim strankama i liderima sluzi kao "topovsko meso", kojim hrane svoje licne ambicije i olako davana obecanja. Doprinos gubitnickoj poziciji gradjana - "biraca", daje i cinjenica izuzetno kratkog, gotovo "kokosijeg pamcenja", prisutnog kod veceg dela gradjana Srbije.

To se posebno odnosi na predstavnike sindikalnog sveta, jer i sindikati su cesto upleteni u predizborne igre i obecanja. Sindikati tradicionalno okrenuti "levici", pokusavaju da u partijama, koje se izjasnjavaju kao "leve" ili "socijaldemokratske" ili, pak, u svom imenu imaju obelezja "socijaldemokratije, levicarstva" i slicno, pronadju partnere, koji bi sutra (ili "malo morgen") kada budu dosle "na vlast", uvazile sindikate, koji su javno ili tajno podrzali njihove politicke kampanje. I tada bi oni, kao "vlast", bogato nagradile svoje sindikalne istomisljenike.

Naravno, partije koje su sada vlast, nece uvaziti sve sindikate, iako cesto kazu da su "sindikalni interesi identicni njihovima, ali su putevi razliciti", vec ce po sistemu - moze biti "samo jedan", blagodeti ce dobiti samo oni, koji su bili za njih. Svi ostali su izopsteni i odbaceni.

Takvo iskustvo Slobinog Samostalnog sindikata Srbije i Milovanovicevog (to je onaj sto je glumio ministra rada) ASNS, vec imamo. Postavlja se pitanje: sta je od toga radnicki sindikalni pokret dobio? Pojedinci iz tih sindikata - sigurno jesu. Postajali su ministri, clanovi dobro placenih upravnih odbora ... i na taj nacin bivsi sindikalni lideri su se dobrano obogatili.

A radnici i clanstvo gledaju i cute!? Cuje se tek poneka prozivka, poklik i kletva. Pojedinci, koji se drznu za javnu prozivku politicara - proglasavaju se za cudake, frakcionase i gubitnike. Osim otvorenog i pritajenog zagovaranja u redovima sindikata, za interese i ideje pojedinih politickih partija, sindikalni aktivisti sve cesce odlaze u politicke partije. Tamo u partijama je "prava vlast" i moze se odmah osetiti "slast i mast" vladanja.

Clanovi sindikata posmatraju svoje dojucerasnje kolege, kako se bogate, politicki deluju i nadaju se da se se mozda setiti "njih", bivsih kolega i saboraca, koji su im otvorili vrata politicke slave i blagostanja. A da li se ti bivsi sindikalci ikada "njih" sete? Definitivno - NE! Poneki put svrate u svoje ogoljene i upropascene fabrike, mahom u politickim kampanjama, obecavajuci cuda razvoja, bolji standard, i razne druge "nebuloze". Ujedno dobijaju potvrdu, da su sada, kao politicari, dovoljno daleko od bede i propasti u kojoj se nalaze njihovi dojucerasnji sindikalni saborci i kolege.

Ta beda i beznadje je produkt laznih obecanja, koja su data da bi se dobila vlast, a posle toga - narod ionako ima "kratku pamet", pa sve "Jovo - nanovo". Nazalost i sami radnici i sindikalci nekriticki gledaju na ovu pojavu i cesto kazu: "Izvukao se, snasao se, sposoban covek... ma i ti bi isto to uradio, samo nemas petlju"...

Ima li medju nama nekoga ko moze ostvariti ideal sindikalnog radnickog tribuna, koji jeste u politici, ali ne zaboravlja svoje korene i bracu. Ima li nekoga otpornog na cari vlasti, moci i novca. Verovatno ima, ali smo svesni da medju sadasnjim bivsim sindikalcima, a sada politicarima, nema onoga koji se "cekao" i kojemu se "nadamo". Ali ne sme se odustati u traganju za "sindikalnim mesijom". Ne smemo dozvoliti da "kasta" politicara odredjuje buducnost nace dece, jer su svoju decu - odavno zbrinuli. Moramo preuzeti odgovornost, da smo Mi ti, koji u krajnjem slucaju na birackom mestu, odlucuju o politickim strukturama i njihovim pozicijama.

I zato moze da se da odgovor na pitanje: Sindikat ili politika? On glasi: ne sindikat ili politika, vec "sindikalna politika", ispred svega i svakoga, sa pravim ljudima i idejama. (Dragan Matic, predsednik GSM "Nezavisnost").

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"