ARHIVA VESTI
     
 
Održana I regionalna konferencija Sekcija žena sindikata metalaca Jugoistočne Evrope(JIE). Španska Vlada, Katalonska Fondacija Pau i Solidaritat, Španski sindikat CCOO i Fondacija Fridrih Ebert uz organizaciju Sindikata industrije, energetike i rudarstva Makedonije, na Ohridu okupili predstavnice Sekcija žena sindikata metalaca JIE.

RODNA (NE)RAVNOPRAVNOST U JUGOISTOČNOJ EVROPI




21.05.2010.
Uz podršku Španske Vlade, Katalonske fondacije Pau i Solidaritat, Španskog sindikata CCOO i Fondacije Fridrih Ebert od 17.05.2010. je u Ohridu u Makedoniji održana I Regionalna konferencija Sekcija žena sindikata metalaca Jugoistočne Evrope. Učestvovale su predstavnice Sekcija žena iz više centrala sindikata metalaca iz Makedonije, Albanije, Federacije BiH, Crne Gore, Kosova, Bugarske, Hrvatske i Srbije.
Učesnice Konferenije su razmenile iskustva u funkcionisanju Sekcija žena u metalskim sindikatima JIE kroz pregled pozitivnih propisa, zakona i kolektivnih ugovora iz ugla rodne ravnopravnosti i nediskriminacije žena na tržištu rada i u oblasti radnih odnosa.
Kroz svoja izlaganja i diskusiju učesnice su razmatrale i pregled statutarnih odredbi i rešenja za obezbeđivanje veće zastupljenosti žena u sindikalnim organima i telima.
U Zaključcima 1 sa Konferencije učesnice su se složile da je situacija na polju rodne ravnopravnosti u zemljama regiona JIE slična i uglavnom nezadovoljavajuća. Zaključci će zajedno sa zaključcima sa VI Konferencije sindikata metalaca JIE biti upućene vladama svih zemalja regiona JIE.
Ispred Industrijskog sindikata Srbije na I Regionalnoj Konferenciji Sekcija žena sindikata metalaca JIE učestvovala je Gordana Aleksić, potpredsednica ISS.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"