ARHIVA VESTI
     
 
Gorak ukus štrajkačke pobede u Interlemindu. Industrijski sindikat i Samostalni sindikat Interleminda izborili plaćene dane štrajka. Otpočela proizvodnja.

Okončan štrajk u leskovačkom Interlemindu




Posle 46 dana štrajka, dogovorom Štrajkačkog odbora i rukovodstva Interleminda završio se štrajk zaposlenih u Interlemindu. Rukovodstvo Interleminda je prihvatilo zahteve Štrajkačkog odbora čime su se stekli uslovi za nastavak rada. I posle uspešno okončanog štrajka ostaje gorak ukus i utisak da su zaposleni u Srbiji, prinuđeni da se na ovakav način bore za svoja prava i golu egzistenciju. Štrajk u Interlemindu je pokazao da su prava zaposlenih u državi Srbiji poslednja briga. Zarađene a neisplaćene zarade zaposlenih su državne organe zainteresovale tek kada su zaposleni stupili u štrajk. Neisplaćene zarade a samim tim i neuplaćeni porez i doprinosi budžetu Republike Srbije, nisu od prioriteta već su to zaposleni koji su u štrajku i poštuju zakonske procedure.
Poslodavca niko nije ni pitao zašto nije poštovao zakon, važno je da štrajkači koji nisu primili platu tri meseca, kojima se plata obračunava na osnovu simpatije ili antipatije, kojima se zakida na zaradama na sve moguće načine moraju da se ponašaju na striktno propisan način. Kakvu poruku šalju državni organi poslodavcima (u ovom slučaju poslodavcu iz bugarske) ali i zaposlenima i građanima Srbije. Da li zaposleni treba da se bore i za svoj interes i da u isto vreme štite interese Republike Srbije dok oni koji su od države Srbije plaćeni da štite njene interese to ne žele da rade i čije interese uopšte štite. Da li zaposleni treba da štrajkuju 46 dana, da bi ostvarili ono što im je trebalo biti isplaćeno pre četiri meseca. Koga to štite državni organi, poslodavce koji poštuju zakone Republike Srbije i redovno ispunjavaju svoje obaveze ili one koji i ne haju za zakon, ali kada zagusti uvek nađu način da se zaklone iza zakona?
Iako su štrajkački zahtevi ispunjeni, članovi Industrijskog sindikata i Samostalnog sindikata Interleminda ne mogu biti zadovoljni. Razočarenje štrajkača vezano je za odnos pojedinih kolega prema njihovim opravdanim i legitimnim zahtevima, razočarani poslodavcem koji se ovako poneo, razočarani u institucije države Srbije, ali svesni da sindikalno organizovani i jedinstveni mogu da se izbore za svoja prava.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"