Žensko preduzetništvo podržano od predstavnika države i Privredne komore Beograda.

ŽENE PREDUZETNICE I LIDERI

Privredna komora Beograda je organizovala poslovni stručni skup sa temom „Šanse i izazovi modne industrije i novi preduzetnički poduhvati“ – Žensko preduzetništvo i preduzetništvo u Srbiji. Skup je pozdravio i otvorio dr. Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda (PKB) ukazavši da PKB daje punu podršku ženskom preduzetništvu, pokreće inicijative i stimulativno finasiranje projekata čiji su nosioci žene preduzetnici. O zapošljavanju, samozapošljavanju i ravnopravnosti polova govorila je Radmila Bukumirić Katić, pomoćnik ministra rada i socijalne politike dok je Slavica Marinović ispred Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja prezentovala trenutno stanje i perspektive razvoja tekstila i odevne industrije Srbije. Beograd već ima praktično iskustvo i preporuke kada je u pitanju podržavanje i finansiranje preduzetnika na teritoriji grada Beograda a aktivnosti i postignute rezultate prezentovala je Stanija Višekruna iz Sekreterijata za privredu Skupštine grada Beograda. Svoja izlaganja su imali i predstanici Nacionalne agencije za regionalni razvoj i Nacionalna služba za zapošljavanje. Najinteresantniji deo skupa je bio u sklopu teme Žene lideri – primeri dobre prakse, gde su Afrodita Bajić, vlasnica „Afrodita mode kolektion“, Zorica Stjeković vlasnica „Zora super sport“ i Vladanka Celić, direktorka „Sreće“ iznele primere dobre prakse u okviru teme Žene lideri – put koji vodi ka uspehu. Ovaj skup propratitli su predstavnici Industrijskog sindikata Srbije (ISS), podpredsednici Goradana Aleksić i Negoslav Jovanović.
Interesovanje ISS-a za žensko preduzetništvo je bazirano na činjenici da je pozicija žena u srpskom društvu znatno lošija u odnosu na mušku populaciju i da je ta razlika posebno primetna kod žena koje su preduzetnice, vlasnice i direktorke preduzeća. Skup je poslao jasnu i snažnu poruku sadašnjim i budućim ženama preduzetnicima a ohrabruje što značajan deo tih aktivnosti nalazi uporište u zakonskim regulativama.