Održana radionica o Predlogu zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu. Još jedna u nizu edukacija od strane Ministarstva rada i socijalne politike i Unije poslodavaca Srbije.

Kako prepoznati i zaustaviti mobera?

11.05.2010.
Upravo u trenutku kad se odlučuje u Skupštini Srbije o Predlogu zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu, u Klubu Lenoardo u Beogradu je održana još jedna radionica Ministarstva za rad i socijalnu politiku. Radionica ima za cilj upoznavanje sa predlogom zakona predstavnika za ljudske resurse desetak banaka u Srbiji. Prisustvovalo je i nekoliko predstavnika sindikata, među njima i Industrijskog sindikata Srbije, potpredsednica Gordana Aleksić.
Tekst zakona je usaglašen od strane predstavnika tima za pripremu predloga zakona još u oktobru 2009. godine.
O zaštiti od zlostavljanja na radu govorila je predstavnica Ministarstva za rad, Snežana Bogdanović.
Ključna stvar u ovom zakonu treba da bude ipak preventiva i preventivne mere. To je trajni proces i veoma značajnu ulogu u tom delu imaće poslodavci, službe za ljudske resurse a takođe i sindikati koji se moraju baviti edukacijom zaposlenih i svojih članova. Inače će sve ostati prazno slovo na papiru jer je i pored tereta dokazivanja koje je na strani poslodavca, još uvek najteže dokazati mobing (zlostavljanje). O ovom delu je govorila predstavnica Unije poslodavaca Srbije, Nataša Zavođa.
Da ne bi bilo sve tako teško i bez izlaza, pripremljene su ozbiljne kaznene mere za poslodavce i mobere koje se kreću i do milion dinara. O formalnoj nadležnosti Inspekcije rada i efikasnosti sudova ne treba više govoriti. U tom smislu ipak konkretno rešenje nudi arbitraža i Agencija za mirno rešavanje radnih sporova koja tretira i ovu oblast i pre donošenja Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu. Kroz ovu radionicu je Lola Kićanović ponudila svoju pomoć od strane Agencije za mirno rešavanje radnih sporova.
Do tada treba iskoristiti i Zakon o zabrani diskriminacije, Zakon o rodnoj ravnopravnosti, Zakon o radu, Zakon o bezbednoisti i zdravlju na radu, Kodekse ponašanja i Kolektivne ugovore u koje sindikati treba da uspostave dodatne mehanizme zaštite od zlostavljanja na radu.